Eetikko Anna Seppänen: Myötätunto kuulostaa lässyltä, mutta on hardcorea - se saa aikaan asioita ja auttamaan
Koronaviruspandemia on pahin globaali kriisi sitten toisen maailmansodan. Suuri kysymys on, miten selviämme tästä yhdessä.
Kriisi kärjistää ihmisyyden ulottuvuudet: kauhistuttavan taipumuksen itsekkyyteen ja hämmästyttävän kyvyn hyvään, sanoo väitöskirjatutkija, eetikko Anna Seppänen. Kyky hyvään kumpuaa meistä myötätuntona.
Empatia on kykyä asettua toisen asemaan, sisäistä tuntemista. Sympatia taas on kanssatuntemista. Näiden rinnalla myötätunto kuulostaa lässyltä, mutta on hardcorempaa, sanoo Seppänen. Myötätunto saa aikaan asioita, se saa myös auttamaan. Myötätunto tapahtuu ihmisten välillä ihmisten välisissä suhteissa.
Nykyisessä taloutta korostavassa ajattelussa ihmisyyden pehmeämpi puoli ei saa kuulua. Seppänen toivoo, että myötätuntoa ei pidettäisi enää lässytyksenä ja pehmoiluna edes yrityksissä. Kohtaamme entistä vaikeampia eettisiä haasteita, eivätkä organisaatiot ole niihin valmistautuneita. Oleellista olisi nähdä, että henkilöstö ei ole vain HR, human resources, ihmisresussi. Suomalaisilla työpaikoilla on paljon spontaania auttamista ja venymistä.
Myötätunnossa on kyse siitä, miten me vastaamme kärsimykseen ympärillämme. Avun antaminen ei ole ainoa myötätunnon rooli. Avun vastaanotttaminen voi olla vaikeaa ja ratkaiseva siinä, millaiseksi myötätunto muodostuu.
Koronakriisin jatkuessa kaikkien voimat ehtyvät jossain vaiheessa, kukaan ei jaksa olla koko ajan auttaja tai autettava. Kun yleisesti menee hyvin, on helpompi olla hetken heikko. Jos on koko ajan kovilla, pitää pärjäämisen rippeestäkin kiinni.
Myötätunto on kehollinen ilmiö, me näemme toisemme ja voimme olla lähellä. Etätyöstä tämä elementti puuttuu. Anna Seppänen kertoo esimerkin toimitusjohtajasta, joka kiersi ja vei perjantaipullat jokaisen työntekijöiden ovelle. Teko on kaukana suomalaisten arvostamasta tehokkuudesta, mutta kantaa pitkälle.
Puheen Aamussa toimittajina Anna Cadia ja Juhani Kenttämaa.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: