Pääministerin ilmoitus eduskunnalle koronaelpymispaketista - mitä tältä odotetaan?
Vieraina Suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) sekä valiokunnan jäsenet kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ja kansanedustaja Arto Satonen (kok.).
Hassi korostaa, että Suomi on vientivetoinen maa, jolla noin 60 prosenttia viennistä kohdistuu EU-maihin, joten muiden maiden elpymisellä koronakriisistä on suuri merkitys myös Suomen viennille.
Satonen kritisoi, että tässä ongelmatilanteessa ei edes oltaisi, jos kaikki EU:n jäsenmaat olisivat pitäneet alunperinkin taloudestaan parempaa huolta.
Essayahin mielestä Suomen ei olisi kannattanut käyttää neuvotteluvoimaansa oikeusvaltioperiaatteen sitomiseen rahan saamiseen.
EU:n 750 miljardin euron koronaelvytyspaketti on tarkoitettu kertaluonteiseksi, mutta muuttaako se Eurooppaa pysyvästi jollain tavalla?
Hassi toivoo, että Eurooppa vahvistaa tällä paketilla ilmastojohtajuuttaan maailmassa.
Satonen toivoo, että elvytyspaketti jää kertaluonteiseksi, koska jos tällaista EU:n yhteistä elvytystä käytetään toistuvasti, EU muuttuu merkittävästi.
Essayah on huolissaan "mitä tällainen sääntöjen venyttäminen merkitsee EU:n yhteistyölle".
Unkarin presidentti Vikor Orban on uhannut kaataa koko koronaelvytyspaketin, jos rahat sidotaan oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen, kuten EU-maiden johtajat sopivat heinäkuussa. Voiko tämä elvytyspaketti vielä kaatua?
"Teoriassa tämä on mahdollista, mutta jos hän torppaa tämän, hän torppaa myös EU:n seitsemän vuoden budjetin mikä ei ole myöskään Unkarin etu", Hassi toteaa.
Essayahin mukaan Suomessakin voi vielä syntyä tilanne, jossa koronaelvytyspaketti ei mene läpi.
Toimittajana on Linda Pelkonen.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA:
