Filosofien rakkaustarinat on neliosainen kuunnelmasarja, joka tarkastelee eräitä läntisen ajattelun keskeisimpiä hahmoja, heidän rakkaussuhteitaan ja -käsityksiään.
Mitä tapahtuu järjen kuulaudelle ja viisauden tavoittelulle, kun niitä ehdollistavat halun impulssit, kulttuurin säännöt, ja elämän arki? Kuinka filosofien ajatukset rakkaudesta heijastuvat heidän tunne-elämäänsä ja käytännölliseen moraaliinsa? Yltävätkö filosofit ihanteidensa tasolle, ja miten rakkauden ideaalit muuntuvat sydänkeskiajalta nykypäivään?
Filosofien rakkaustarinat kuvaa paitsi rakkautta, myös petoksia, seksuaalisuhteisiin liittyvää valtaa ja hyväksikäyttöä, sekä kuolemaa. Jokainen jakso esittää yhden elämäkerta-aineistoon pohjaavan dramatisoidun kertomuksen. Mukaan valikoituneet ajattelijat ovat Heloise, Mary Wollstonecraft, Simone de Beauvoir ja Hannah Arendt.
Keitä he olivat? Kuinka he rakastivat? Mitä heidän tarinansa voivat kertoa meille tänään?
Tasa-arvoiselta tasa-arvoiselle. Heloisen (n. 1100-1164) tarina kuvaa, millaista on olla oppinut, rakastaja, kuuliainen Kristuksen palvelija, ja nainen keskiajan Pariisissa. Filosofia ja toisen ihmisen kaipuu sysäävät nuoren Heloisen tielle, jolla rakkauden vapaus ajautuu vääjäämättä ristiriitaan Herran auktoriteetin kanssa. Kun omalle äänelleen uskollinen Heloise kohtaa teologi Abelardin, käynnistyy hekumaa ja kärsimystä sekoittava matka kohti uskon, ajattelun, ja rakkauden lakien viiltäviä ytimiä.
Käsikirjoitus: Pärttyli Rinne, ohjaus: Anna-Mari Karvonen, äänisuunnittelu: Tatu Nenonen, tuotantokoordinaattori: Eveliina Solja, tuottaja: Erja Manto.
Henkilöt: Heloise - Noora Dadu, Petrus Abelard - Samuli Niittymäki, Fulbert, Heloisen eno - Tommi Eronen, Nunna - Anna-Mari Karvonen, Roland, Abelardin palvelija - Aleksi Holkko, Agnes, Fulbertin ja Heloisen palvelija - Sara Melleri, Kadunkulkijat - Nora Rinne ja Erja Manto, torikauppias - Aleksi Holkko, pappi - Pärttyli Rinne, lääkäri - Tuomas Rinta-Panttila, abbedissa - Erja Manto.
Kuunnelmassa on sisältövaroitus: väkivalta, seksi
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA:
