Ensihoitolääkäri Kosti Koivisto-Kokko hyväksyy sen, että helikopterilääkärin kenttävarustukseen kuuluu nykyään myös luotiliivit. Hän kohtaa työssään väkivaltaa valitettavan usein – vaaran voi aiheuttaa esimerkiksi kohtauksen saanut sekava potilas tai vahingoittamisaikeissa oleva huumeidenkäyttäjä.
– Tämä on sellainen työ, että jos näet jonkun olevan hädässä, usein tunne voittaa järjen. Ja silloin mennään auttamaan, sanoo muun muassa Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Englannissakin työskennellyt Koivisto-Kokko.
Turun lääkärihelikopteri saa vajaat kymmenen hälytystä päivittäin. Onneksi auttajien arkeen mahtuu iloisiakin hetkiä, kuten synnytyksissä avustaminen. Tosin synnytyskeikoille lähdetään yleenä Rajavartiolaitoksen tilavammalla helikopterilla, jos se vain on mahdollista.
Ahtaassa lääkärihelikopterissa matkustaminen ja työskentely ei sovi jokaiselle. Kosti Koivisto-Kokko kuitenkin nauttii työstään, oli kyseessä sitten myrskytuulien riepottelut, helikopterista laiturille loikkaaminen tai ihan vain arkiset hälytystehtävät.
Toki helikopterilääkärin työhön kuuluu synkkiäkin hetkiä. Kosti Koivisto-Kokko myöntää, että surullisesti päättyvät elvytystehtävät ja kuolemantapauksista keskusteleminen omaisten kanssa saattavat jäädä vaivaamaan kokenuttakin lääkäriä.
Kalle Mäkelä tapasi helikopterilääkäri Kosti Koivisto-Kokon FinnHEMSin Turun tukikohdassa.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA:
