Miltä näyttää hallituksen budjetti?
Vieraina Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen ja Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovari.
Suomen menot ja velka kasvavat koronakriisin takia. Alijäämä kasvaa 10,8 miljardiin euroon. Oppositiopuolueet ovat syyttäneet hallitusta työllisyys- ja taloustavoitteiden hylkäämisestä.
Pylkkänen ja Huovari pitävät velanottoa ja koronatoimia perusteltuina.
"Tästä ei pidä huolestua, sillä kaikki muut maat tekevät samaa eli elvyttävät ja vielä ronskimmin kuin Suoimi. Perimmäinen syy on koronapandemia, ja se pitää nyt nitistää tämän muun talouspolitiikan tieltä. Jos sitä ei saada nyt nitistettyä hyt, kaikki muutkin elvytystoimet ovat turhia. Tässä on ihan oikein keskitytty siihen, että korona saadaan kuriin", Pylkkänen sanoo.
"Melkein 11 miljardia on iso summa, mutta tällaisessa koronatilanteessa ja aina talouskriisissä on julkinen talous joka ottaa sen pahimman iskun. Ei valtiolla ole oikein muita vaihtoehtoja, se joko velkaantuu ja itkee ja velkaantuu", Huovari kertoo.
Mitä tapahtuisi, jos valtio ei tekisi elvyttävää politiikkaa tässä kriisitilanteessa?
"Vanhemmat muistaa mitä tapahtui 90-luvun lamassa. Se on sellainen tilanne jota ei ihan helposti enää korjata", Pylkkänen pohtii.
"Jos valtio ei ota velkaa tukeakseen kuntia, kuntien olisi pakko tehdä leikkauksia", Huovari kertoo.
Hallitus esitteli viime viikolla työllisyystoimia, joilla se tavoittelee 80 000 uutta työpaikkaa. Oppositio on syyttänyt hallitusta työllisyys- ja taloustavoitteiden hylkäämisestä. Kaikki hallituspuolueet ovat jättämässä välikysymystä aiheesta.
Miltä näyttää Suomen tulevaisuus? Selviääkö Suomi näillä keinoilla koronakriisistä?
Huovari ja Pylkkänen näkevät, että julkista keskustelua seuraamalla voi saada liiankin synkän vaikutelman Suomen taloudellisesta tilanteesta ja tulevaisuudennäkymistä.
Toimittajana on Linda Pelkonen.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA:
