Miten EU näkee Afrikan uusimmassa strategiassaan?
Haastateltavana EU-komissaari Jutta Urpilainen.
Miksi Euroopalla on ollut erilainen strategia Afrikkaan kuin Kiinalla tai Turkilla, jotka ovat investoineet massiivisesti Afrikkaan?
Jatkossa EU haluaa nähdä Afrikan tasavertaisena kumppanina ja kehityspolitiikan lisäksi potentiaalisena investointikohteena.
"Suhde on ollut varsinkin kehityspolitiikan toimintakentässä avunsaaja-avunantaja-asetelma. Haluamme rakentaa määrätietoisesti siihen muutosta. Toinen uusi elementti on, että haluamme puhua Afrikan mahdollisuuksista", Urpilainen kertoo.
Kiina on rakentanut Afrikkaan muun muassa tehtaita, teitä ja sairaaloita.
"Afrikka on geopoliittinen hotspot. Siellä on kaikki suurvallat läsnä. Siellä on pienempiäkin toimijoita hyvin aktiivisesti", Urpilainen sanoo.
Urpilaisen mukaan Afrikkaan tuodaan avun ja investointien lisäksi myös yhteiskuntamallia niin Kiinasta kuin Euroopastakin.
"Haluamme olla markkinoimassa malliamme kumppanimaillemme. Kiina lähtee omasta näkökulmastaan. Siksi tämä asetelma onkin uudentyyppinen. Kysymys ei ole perinteisestä kehitys- tai kauppaapolitiikasta, vaan kyse on kokonaisvaltaisesta yhteiskuntapolitiikasta. Siinä kilpailu eri järjestelmien välillä on kiihtymässä", Urpilainen kertoo.
Afrikan väestön ennustetaan tuplaantuvan noin 30 vuodessa. Tämä on Urpilaisen mukaan valtava potentiaali.
Suomessakin ollaan heräämässä Urpilaisen mukaan siihen, että Afrikassa olisi kysyntää esimerkiksi suomalaiselle ympäristö- ja energiateknologialle.
Toimittajana on Linda Pelkonen.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA:
