Yrjön orkesteri & Markus Rautio
Berliinin henki laskeutuu Helsinkiin
Melody Boys oli yksi 1920-1930-lukujen vaihteen uraauurtavia jazzorkestereita Helsingissä. Kapellimestari Yrjö Gunaropuloksen (1904-1968) mukaan kokoonpano tunnettiin aluksi Yrjön orkesterina, myöhemmin nimeksi vakiintui Kaivohuoneen orkesteri Melody Boys. Kaivohuoneen ohella orkesteri esiintyi Fenniassa ja Opriksessa.
Melody Boys oli moderni hot-orkesteri, johon kuului kaksi saksofonia, trumpetti, sousafoni sekä rytmiryhmä. Orkesterissa soittivat myös Yrjö Gunaropuloksen veljet; Anatol soitti pianoa, selloa, pasuunaa ja banjoa, ja Viktor rumpuja.
Pietarinkreikkalainen, Venäjän vallankumousta paennut Georgios Gunaropoulos oli orkesterinsa sielu, monipuolinen muusikko, joka johti, sävelsi, sovitti, soitti viulua, alttosaksofonia, pianoa ja banjoa. Yrjö oli kiinnostunut eksentrisestä eurooppalaisesta jazzista ja etsi orkesteristaan kuumeisesti uusia sointeja.
Yrjön orkesteri ja laulusolisti Markus Rautio levyttivät gramofonikuumeen huippuvuonna 1929 mm. Gunaropuloksen pitkälle työstämiä ragtime-sovituksia, sellaisia kuin Raatikkoon-blues, Isoo-Antti, Suomalainen rapsodia ja Minä seison korkealla vuorella.
Solisti Markus Rautio oli näyttelijä, joka tunnettiin Yleisradion vuonna 1926 aloittaneen Lastentunti-ohjelman Markus-setänä. Raution on luonnehdittu tapailevan tulkinnoissaan saksalaisen kabareen feminiinistä transformaattori-ilmettä. Berliinin henki oli laskeutunut Helsinkiin. Yrjön orkesterin salonkijazz ei menestynyt kuitenkaan kaupallisesti, levyjä ei ostanut juuri kukaan.
Yrjö Gunaropulos jatkoi sävellysopintojaan Helsingin Musiikkiopistossa Erkki Melartinin ja Leevi Madetojan johdolla. Hän sävelsi mm. ensimmäisen suomalaisen saksofonikonserton 1935. Saksofonivirtuoosi Matti Rajulan ja Radio-orkesterin vuonna 1938 kantaesittämä konsertto sai erinomaisen vastaanoton.
Kuvassa Yrjön orkesteri eli myöhempi Kaivohuoneen orkesteri Melody Boys Valentin Vaalan elokuvassa Laveata tietä 1931. Elonet.
Toimittaja: Tiina-Maija Lehtonen