Matti Jurvan & Homocord-orkesterin levytyksiä 1929
Mukana Amerikan hitti Sonny Boy
Matti Jurva (1898-1943) kuului kuplettilaulajien, J. Alfred Tannerin ja Rafu Ramstdtin sukupolveen, hän edusti humoristista, kansanomaista kuplettiperinnettä aina varhaiseen kuolemaansa saakka. Suomen suosituimpiin viihdetaiteilijoihin 1920-luvun lopulla ja 1930-luvulla kuulunut Jurva oli monipuolinen muusikko, laulaja, lauluntekijä, sanoittaja, elokuvanäyttelijä ja tanssija.
Jurva aloitti uransa 1910-luvun lopulla estraditaiteilijana. Vuonna 1919 elokuvatuottaja ja -ohjaaja Hjalmar V. Pohjanheimo pestasi hänet viihdyttämään elokuvateatteriinsa Lyyraan Yrjönkadulle. Vuonna 1920 Jurva teki Mouku-Fransin roolin Pohjanheimon mykkäkomediassa Kilu-Kallen ja Mouku-Franssin kosioretki. Vuonna 1921 hän oli maalaislääkäri Nimrod Resepté mykässä humoreskissa Sunnuntaimetsästäjät.
Jurva löysi 1920-luvun puolivälissä hengenheimolaisen kuplettilaulaja Tatu Pekkarisesta. Aluksi hän esiintyi Pekkarisen säestäjänä, myöhemmin taiteilijat esiintyivät yhdessä sekä sävelsivät ja sanoittivat kappaleita nimimerkillä Erkki Salama. Jurvan ja Pekkarisen yhteistyö jatkui läpi elämän.
Vuosina 1927-1928 Jurva ja Pekkarinen tekivät ensimmäisen yhteisen Amerikan kiertueensa. Taiteilijat kiersivät viihdyttämässä suomalaisia siirtolaisia. He saivat innostuneen vastaanoton ja kävivät myös äänitysstudiossa. Marraskuussa 1927 tallentuivat Chicagossa heidän ensimmäiset levytyksensä Victor-yhtiölle. Sekä Jurva että Pekkarinen lauloivat vuorollaan, ja Jurva säesti Pekkarista pianolla. Amerikassa Jurva opetteli muiden taitojensa lisäksi myös steppaamaan.
Kun gramofonikuume nousi Suomessa korkeimmilleen 1929, Jurva teki ensimmäiset suomalaiset äänilevynsä Homocord-levymerkille. Hän esiintyi yhtiön nimeä kantavan Homocord-orkesterin säestämänä ja levytti muun muassa Amerikan tuliaisensa, hittikappaleet Sonny Boy ja Alla venäläisen kuun. Mukaan mahtui myös harvinaisuus, Selim Palmgrenin masurkka Unkarin mustalainen.
Matti Jurva oli levyttänyt useat Homocordille äänittämistään kappaleista jo kertaalleen Amerikassa, missä häntä olivat säestäneet pianisti Cortese ja Antti Kosolan yhtye. Yksi tällainen kappale oli Soita viel’ se neekerjazz. Siinä Jurva kuvaa tutustumistaan amerikkalaiseen jazzmusiikkiin. Tämän tunnetun kuplettinsa Jurva levytti Helsingissä toukokuussa 1931 Harald "Hara" Winterin Melodi-orkesterin säestyksellä.
*Levytykset julkaistaan osana Soivaa arkistoa. Arkistojulkaisuna kukin levytys on aikansa julkaisu. Tällöin mm. sanojen käyttö ja niille annettavat tulkinnat saattavat olla nykyään toisenlaisia kuin levytyksen julkaisuhetkellä.
Kuvassa viihdetaiteilija Matti Jurva New Yorkissa 1928. Kuvaaja: Kaatra Studio.
Toimittaja: Tiina-Maija Lehtonen