Rajamäen poikain orkesteri 1930
Dallapén edeltäjän levyt
Martti "Masa" Jäppilän (1900–1967), Dallapén perustajan ensimmäinen yhtye oli lauluyhtye Rajamäen pojat. Se sai alkunsa Helsingin Kivinokassa, Sörnäisten sosialistisen nuorisoliiton nuoriso-osaston ja urheiluseura Ponnistuksen vuokraamalla vapaa-ajanviettoalueella. Nuoret pystyttivät alueelle kesäisin telttoja ja yksi telttakunnista oli Ponnistuksen urheilijoista koostunut Rajamäen rykmentti. Masa Jäppilä oli Ponnistuksen jalkapallojoukkueen maalivahti, ja ammatiltaan viilari.
Kesällä 1925 lauluyhtye Rajamäen pojat oli saavuttanut vakituisen muotonsa ja oli aloittanut säännöllisen harjoittelun. Lauluyhtyeitä perustettiin alun perin poliittista propagandaa levittämään, mutta poliittisten iltamien päätyttyä tansseihin, Rajamäen pojatkin alkoi siirtyä viihteen pariin. Yhtyeen nimi juontui Kivinokassa olleesta Rajamäestä, joka erotti alueella kesää viettäneet kommunistit ja sosialidemokraatit toisistaan.
Rajamäen pojista erkani vuoden 1925 mittaan tanssiyhtye Rajamäen poikain orkesteri. Nimen Jazz Dallapé se otti käyttämistään italialaisista harmonikoista. Vuonna 1926 yhtyeeseen kuuluivat Jäppilän lisäksi laulaja ja banjonsoittaja, sorvari Vilho "Ville" Alanko (1907–1931), rumpali, varastoapulainen Mauno Jonsson (1907–1968) sekä hanuristi, torikauppiaan poika Erik ”Erkku” Majander (1899–1943). Ville Alangon johdatti laulamisen pariin säveltäjä ja pianisti Heino Kaski, joka kansakoulun musiikinopettajana pani merkille teinipojan kauniin tenoriäänen.
Rajamäen poikain orkesterin äänitysmatkalla Varsovassa 1930 syntyi kymmenen levyä, joista kahdella solistina on Ville Alanko. Alangon lauluun yhtyy koko orkesteri, mölykööri, ja laulut ovat kisällilauluja eli pikemminkin kupletteja kuin tanssimusiikkia. Äänissä lauletaan komeasti. Loput kahdeksan levyä sisältävät pääasiassa foxeja, mutta sekaan mahtuu myös muuta tanssimusiikkia. Samana vuonna 1930 Dallapé aloitti mittavan, vuosikymmenten mittaisen levytysuransa.
Kuvassa Jazz Dallapé 1926: Ville Alanko, Mauno Jonsson ja Martti Jäppilä. Kuvasta rajautuu ulos hanuristi Erik Majander. Kuvitusta Musiikkiarkiston nettiartikkelista A short history of Finnish jazz.
Toimittaja: Laila Tarpila
*Levytykset julkaistaan osana Soivaa arkistoa. Arkistojulkaisuna kukin levytys on aikansa julkaisu. Tällöin mm. sanojen käyttö ja niille annettavat tulkinnat saattavat olla nykyään toisenlaisia kuin levytyksen julkaisuhetkellä.