Säveltäjä Mihail Glinkaa pidetään venäläisen klassisen musiikin isänä. Hänen oopperansa Ivan Susanin eli Elämä Tsaarin puolesta on ensimmäinen venäjänkielinen oopperasävellys, josta tuli keisarillisen Venäjän kestosuosikki.
Oopperan tapahtumat sijoittuvat venäläiseen Domninon kylään, Moskovaan ja Puolaan vuosina 1612 ja 1613.
Glinka hahmotteli oopperansa librettoa venäläisen kirjallisuuden huippunimien kanssa. Keskusteluissa olivat mukana Aleksandr Pushkin, Nikolai Gogol, Nestor Kukolnik ja Vasili Zhukovski.
Lopullinen, paroni Jegor von Rosenin libretto perustuu melko löyhästi legendaan venäläistalonpojasta Ivan Susaninista, joka pelastaa Romanoff-suvun perustajan Mihail Fjodorovitsh Romanovin.
Talonpoika Ivan Susanin rohkaisee kyläläisiä taistelemaan puolalaisia miehittäjiä vastaan. Susaninin tyttären Antonidan sulhanen Sobinin palaa sotaretkeltä ja kertoo, että Moskova on vapautettu ja aatelisto on päässyt sopuun uudesta tsaarista Mihail Romanovista.
Puolalainen etsintäpartio tunkeutuu Susaninin kotiin ja vaatii isäntää johdattamaan joukot nuoren tsaarin piilopaikkaan. Susanin on myöntyvinään, mutta johdattaa puolalaisjoukot harhaan. Nuori tsaari pelastuu, mutta puolalaissotilaat surmaavat Ivan Susaninin.
Ooppera päättyy viimein uuden tsaarin kruunajaisiin ja Susaninin sankariteon ylistämiseen. Kansa juhlii tsaariaan ja vapaata Venäjää.
Mihail Glinkan Ivan Susanin eli Elämä tsaarin puolessta –oopperan pääroleissa laulavat:
Ivan Susanin, talonpoika – basso Boris Christoff
Antonida, hänen tyttärensä, sopraano Teresa Stich-Randall
Bogdan Sobinin, nostoväkimies ja Antonidan sulhanen, tenori Nicolai Gedda
Vanja, Ivan Susanini kasvattipoika – altto Mela Bugarinovitsh
Belgradin oopperan kuoroa ja Lamoureux-orkesteria johtaa Igor Markevich.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: