Vietämme näinä päivinä Aarnon nimipäivää, joten onnea kaikille Aarnoille! Aarno juontuu saksan Arnoldista, joka merkitsee kotkan lailla hallitsevaa. Mutta tänään emme pohdi etunimiä vaan sukunimiä. Yksi Suomen tunnetuimpia Aarnoja on turkulainen Aarno Kasvi. Kasvi oli ennen eläkkeelle pääsyään ammatiltaan Turun Yliopistollisen puutarhan ylipuutarhuri ja tämän sukunimen ja ammatin yhteensopivuuden vuoksi hänet tuntevat muutkin kuin puutarhanhoitoa harrastavat suomalaiset.
Hullunkuriset perheet -korttipelissä nimen ja ammatin yhteyttä käytetään hyväksi järjestelmällisesti. Sieltä löytyvät kalastajaperhe Lohi, leipuriperhe Rinkeli, luutnanttiperhe Säilä ja säveltäjäperhe Sointu. Tämä on meistä suomalaisista hauskaa, koska meillä sukunimet eivät yleensä liity ammatteihin vaan luonnonilmiöihin, virtoihin, järviin, jokiin, puihin ja maastomuotoihin. Muualla Europassa ammattia merkitsevä sukunimityyppi on yleisempi. Iso-Britanniassa yksi yleisimmistä nimistä on Smith eli seppä. Saksassa Müller eli mylläri on jopa kliseisen yleinen. Ranskalaisnimi Chevalier taas merkitsee nykyään harvinaisempaa ammattia, ritaria.
Monelle tällainen nimi on enne -ilmiö on hauska harrastus. He riemastuvat, kun huomaavat, että on olemassa sääennustaja, jonka sukunimi on Pouta, autoliikkeen johtaja nimeltään Kiesi ja naistentautien lääkäri nimeltään Rinta-Kyttä. Väitetään, että Metsähallituksessa toimii mies nimeltään Kirves, että Orivedellä olisi ennen ollut palopäällikkönä herra Palo ja että jossain työskentelisi pörssianalyytikko nimeltään Hyöty. Riemunkiljahduksia aiheuttavat myös kotitalousopettaja Kauhanen, lintukirjailija Lokki, eläinlääkäri Ilves ja poliisiylijohtaja Kyttä.
Ennen kuin kysymme kolmelta henkilöltä, joiden nimi on enne, onko nimi ollut enne ja uralle johdattava opas, kysytään Reijo Pitkärannan sanakirjalta, mistä tuo sanonta – latinaksi nomen est omen – tulee. Kyseessä on sitaatti pari sataa vuotta eaa. eläneen roomalaisen Plautuksen kirjoittamasta komediasta nimeltään Persa. Näytelmässä hierotaan kauppaa orjatytöstä, joka sanoo nimekseen Lucris. Kaupanteon tiimellyksessä orja Toxillus täräyttää sutkauksen, jossa hän rinnastaa tytön nimen Lucris latinan sanaan lucrum, kauppavoitto, etu. Toxilluksen repliikki menee näin: ”Nomen atque omen quantivis est preti. Quin tu hanc emis?” Eli: "Nimi enne on ja tuottaa edun: osta tyttö pois!" Tästä lentävä lause on poimittu muotoon Nomen est omen.
Nimistään kertovat meteorologi Pekka Pouta, emeritusylipuutarhuri Arno Kasvi ja näyttelijä Aleksi Lavaste. Toimittajina Pasi Heikura ja Kaisa Pulakka.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: