Leikola ja Lähde: Vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa Napoleonin ajoista Charlien päiviin
Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat professori Tarmo Kunnas ja toimittaja Jean-Pierre Frigo.
Jo Charles de Gaulle sanoi että on vaikea hallita maata, jossa on 260 erilaista juustoa. Vaikka Pariisin terrorismin vastaisella marssilla korostettiin Ranskan yhtenäisyyttä, on maassa paljon ristiriitoja ja paradokseja. Professori Tarmo Kunnas muistuttaa että Ranskan perinne on autoritaarinen vaikka maan tunnuksena on vapaus, veljeys ja tasa-arvo. Pieni eliitti päättää maan asioista ja tuo lähes koko tuo eliitti tulee samasta korkeakoulusta ENA:sta eli École nationale d'administrationista. Ranska on myös aina ollut hierarkioiden ja kovan kurin maa.
Toimittaja Jean-Pierre Frigo korostaa, että Ranska on voimakkaasti jakaantunut maa. Eliitti ajattelee hyvin eri tavalla kuin kansa.
Professori Tarmo Kunnaksen mukaan myös tämän vuoden terrori-iskuila on pitkät historialliset juuret. Siirtomaa-ajasta lähtien ranskalaista ideologiaa on hallinnut valkoisen miehen kaikkivoipaisuus ja ylemmyys ja se on ollut siirtomaiden asukkaista sietämätöntä. Se on yksi syy myös muslimisiirtolaisten tyytymättömyyteen. Algerian sodasta alkanut molemminpuolinen epäluulo kantaranskalaisten ja algerialaistaustaisten ihmisten välillä ei ole vieläkään hälvennyt.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: