Kuusi vuotta Kanadassa teki Kimmo Pietiläisestä kansainvälisen miehen. Hän oppi englannin kielen. Opinnot fysiikan parissa veivät tiedetoimittajaksi. Matka jatkui mainosmiehenä. Yritysviestintää tekevä firma loppui 1990-luvun lamaan ja sitten löytyivätkin kirjat. Luonnontieteellisten kirjojen kustantaminen alkoi.
Kimmo Pietiläisen kirurgi-isä vei perheensä Kanadaan vuonna 1951. Mukana seurasi neljä ja puolivuotias Kimmo, isoveli ja äiti, joka oli ammatiltaan kemisti, mutta kemistin töitä ei silloisessa Port Arthurissa ollut ja hän oli kotona.
”Vanhempani olivat avarakatseisia ihmisiä. Kaikki ihmiset olivat yhtä arvokkaita eikä omaa asemaa korostettu. Tämä periaate toteutui isäni työssä, hän hoiti Kanadassa kaikenkielisiä, ruotsalaisia ja saksalaisia sekä intiaaneja, joita kanadalaiset lääkärit eivät juurikaan hoitaneet”, muistelee Kimmo Pietiläinen.
Perhe palasi Suomeen, koska he halusivat pojat suomalaiseen oppikouluun. Kaupoissa oli vähemmän tavaraa kuin valtameren toisella puolella. Sitrushedelmiä ei ollut eikä televisiosta tullut samoja ohjelmia kuin Kanadassa.
Uusien ajatusten etsinnästä kirjan kustantajaksi
Kimmo Pietiläinen oli pienestä pitäen tiedonjanoinen. Kotona kannustettiin lukemaan monenlaisia kirjoja. Kimmo oppi tunnistamaan kiviä ja kasveja. Hän erotti jaspiksen ja ametistin. Kaikki tarzanit tuli luettua ja ihailu viidakon herraa kohtaan oli kovaa, kunnes hän luki Veikko Huovisen novellin Tarzan Suomessa. Huovisen ajatukset herättivät kriittisyyden – kaikki ei olekaan totta.
Luonnontieteiden opiskelu johdatti tiedetoimittajaksi Suomen Kuvalehteen. ”Jutuistani tykättiin, sain niistä positiivista palautetta”, sanoo Pietiläinen. Asian oli huomannut myös mainosmies Seppo Ilakari. Hän sai houkuteltua Kimmon mainostoimistoon tekemään mainoksia. Viidessä vuodessa hän oppi alan ja suuntasi seuraavaksi kirja-alalle yhdessä Paavo Haavikon kanssa.
Pietiläinen kaipasi Suomeen uutta ajattelua, modernia maailmankulttuuria käsittelevää kirjallisuutta. Hän julkaisi yhdessä Haavikon kanssa muutamia tietokirjoja luonnontieteen alalta, ja hyvä palaute innosti jatkamaan ja hän perusti oman kustantamon Terra Cognitan.
Pietiläinen lukee paljon ja etsii maailmalta kiinnostavia tietokirjoja, hän perehtyy eri aloihin, niiden käsitteisiin ja terminologiaan. Hän suomentaa itse kirjat, ja näin on syntynyt parinkymmenen vuoden aikana reilut sata kirjaa, joista osa on myyty loppuun. Hän toivoo kirjojen täyttävän sivistyksen aukkoja suomalaisessa kulttuurissa ja tuovan uutta ajattelua. Kaikki kun eivät kuitenkaan pysty lukemaan kirjoja niiden alkukielellä.
Toimittaja on Teija Peltoniemi.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: