”Hyvää ja oikeastaan erinomaista uutta vuotta” toivottaa nimimerkki ”ylen tyytyväinen kuuntelija Kotkasta”. Näin hän perustelee tyytyväisyyttään:
”Olipa hyvä, että hallituksemme suuressa viisaudessaan ja oikeamielisyydessään vapautti kauppojen aukioloajat ja näin mahdollisti Riston valinnan avautumisen! Riston valintaa ei enää milloinkaan tule suljettaman.”
Tätä mieltä ollaan siis Kotkassa ja epäilemättä monessa muussakin kaupungissa, kylässä, maakunnassa ja sote-alueella. Kuuntelija viittaa tässä siihen, että toimittaja Risto Nordell on palanut hyvin ansaitsemiltaan opinto-, kalastus- ja mielenkohotuslomiltaan, joita kaikkiaan kesti peräti seitsemän pitkää kuukautta. Olemme kaikki mielissämme, että hän on jälleen niin sanotusti sorvin äärellä. Riston valinta kuullaan keskiviikkoisin kello 11 ja uusintana sunnuntaisin kello 14 eli heti huomenna.
Joulun ohjelmista on jo puhuttukin – ilmeisesti pääosin ohjelmistoon ollaan oltu tyytyväisiä, vaikka ainahan jotain jää hampaankoloon. Luen kuitenkin yhden kirjeen, joka sekin hieman sivuaa joulua, mutta pääpaino on muualla:
”Kiitos kanavanne lähettämistä aamu- ja iltahartauksista. Joulun ajan lähetyksistä jäi erityisesti Eero Huovisen pitämät mieleen.
Syy tähän viestiin on kuitenkin Jorma Pollarin hartaus. Se toi elävästi mieleen toukokuun 2008. Olin menossa aamulla leikkaukseen ja viimeinen, mitä radiosta kuuntelin, oli hänen aamuhartauksensa. Sen viesti oli hyvin selkeä, hän toisti useaan kertaan: ”älä pelkää”. Koin sen niin vahvasti, että se todella rauhoitti luottamukseen, ettei meille tapahdu mitään, missä Jumala ei olisi mukana.
Tahdonkin välittää kiitokseni kaikille puhujille, jotka vahvistavat uskoamme, toivoamme ja lohduttavat meitä arjessamme.”
Näin kauniisti kirjoitti Sirpa Vantaalta. Lupaan välittää terveiset hartausohjelmien tekijöille, mikäli he eivät tätä ohjelmaa sattuneet kuulemaan.
Sitten on kritiikin vuoro. Manu Lieksasta ihmetteli viestissään sitä, että Ylen ohjelmissa ja varsinkin uutisissa kritisoidaan niin paljon hallituksen tekemisiä. ”Eikö Yleisradionkin tulisi kunnioittaa eduskuntavaalien lopputulosta ja arvostaa enemmistöhallituksen pyrkimyksiä enemmän. Onhan Yleisradio sentään verovaroin ylläpidetty laitos eikä mikään opposition äänitorvi.” Näin siis Manu.
Tämä kysymys tulee aika ajoin esille hieman riippuen siitä, kuka on hallituksessa ja kuka oppositiossa. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Yle kunnioittaisi eduskunta- tai muidenkaan vaalien tuloksia. On kuitenkin huomattava, että Yleisradio on ennen kaikkea eduskunnan alainen laitos ja eduskuntaan kuuluu niin hallitus- kuin oppositiopuolueet. Ennen kaikkea Yle on kuitenkin riippumaton journalistinen laitos, jonka tehtävänä ei missään tapauksessa ole ajaa minkään poliittisen ryhmittymän intressejä saati hegemoniaa, vaan palvella varsinaisia omistajiansa eli kaikkia suomalaisia mahdollisimman kattavasti ja hyvin.
Tiedän, että tästä voi olla ja on oltukin monta eri mieltä, niin nyt kuin etenkin menneisyydessä. Kovin monesta meitä on epäilty.
Suomalaiset eivät tietenkään ole kaikista asioista samaa mieltä, ja siksi joskus saattaa tuntua siltä, että juuri vastapuoli saa liikaa ääntänsä kuuluviin. Ylen missio on kuitenkin selvä: ”Missiomme on vahvistaa suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria tarjoamalla kaikille tietoa, sivistystä, oivalluksia ja elämyksiä.”
Aika hyvin sanottu minun mielestäni! Kun tätä pystymme tekemään, voivat kansalaiset muodostaa omat mielipiteensä ja arvionsa kunnollisten tietojen pohjalta. Tähän tarvitaan niin hyvää journalismia kuin kuin suinkin. Selvää on, että Joskus onnistumme paremmin, joskus emme aivan niin hyvin, mutta pyrkimys on selvä.
Jatketaan keskustelua valitsemistanne aiheista. Sitä voi käydä lähettämällä palautetta vaikka nettisivujemme kautta tai sähköpostitse: yle.radio1@yle.fi. Aina voi tehdä myös niin kuin Manu ja Sirpa eli lähettää postia suoraan minulle ja silloin osoite on: Kaj Färm, PL 8, 00024 Yleisradio.
Suomessa on talvi ja hyvä niin.
Kaj Färm
Radio 1 vastaa 16.1.2016
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: