Työpaikalle mahtuu monenlaisia persoonia ja monenlaista tapaa tehdä työtä. Jossain hierarkia määrittää nokkimisjärjestyksen, toisaalla taas vallitsee luova kaaos. Parhaassa tapauksessa työ tuo iloa ja sisältöä elämään, huonommissa sen mukana tulee törkyä, joka seuraa kotiin ja jopa uniinkin. Työpaikan riitoihin haetaan yhä useammin ulkopuolisen sovittelijan apua.
Kaikki kotona -lähetys puhui työelämän riidoista ja hyvästä työilmapiiristä. Vieraina olivat työsovittelija Timo Pehrman ja Työterveyslaitoksen organisaatiokonsultti Susanna Kalavainen. Juontajana Paula Jokimies.
Sovittelun asiantuntija Timo Pehrman on kehittänyt mallin, jolla konflikteja sovitellaan työpaikoilla. Useimmin hän selvittelee esimiehen johtamistapaan liittyviä riitatilanteita. Työyhteisöjä hiertävät usein myös työn jakautuminen ja tapa, miten työt suoritetaan. Vuosien sovittelukokemuksella Pehrman arvioi eniten skismaa olevan esimies-alainen suhteissa, työntekijöiden keskinäinen kiistely on vähäisempää.
Työterveyslaitoksen organisaatiokonsultti Susanna Kalavaisen mukaan työyhteisön ongelma pitäisi tunnustaa silloin, kun työ ei suju, ja riitelystä tulee suurempi juttu kuin työnteosta. Jos ongelmiin ei puututa ajoissa, ne usein kärjistyvät.
- Arki saattaa hoitaa pois ihan pienet kiistat. Isompien ristiriitojen ja oikeiden pulmien ratkaisuun suhtaudutaan monesti odottaen, katsellaan tilannetta nyt vähän aikaa, ennen kuin ryhdytään toimeen. Joskus odottelu voi viedä monia vuosia, jolloin ongelmavyyhti syvenee ja siihen liittyy yhä useampia henkilöitä.
Työelämän asiantuntijat Kalavainen ja Pehrman määrittelevät hyvää työilmapiiriä seuraavin kysymyksin.
Miltä sinusta tuntuu lähteä työhön? Onko enimmäkseen sellainen olo, että on mukava lähteä sinne? Millainen perusvire on työpaikalla? Entä tuntuuko työsi kiinnostavalta ja ajatteletko, että työlläsi on merkitystä?
Miten välttää riitoja, kyräilyä, kyttäystä ja kiusaamista työpaikalla?
- opettele vuorovaikutustaitoja
- ota oma vastuu ilmapiiristä: mitä minä levitän ympärilleni työpaikalla?
- miten minä voin tukea työkaveria? Miten työkaveri voi ja miten hänellä menee?
- hyödynnä esimiehiä: Suurin osa esimiehistä haluaa hoitaa hommansa hyvin. Kerro esimiehelle mitä tarvitset.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: