Puheen Päivä: Ruokamysteerit-kirjan tekijät: Väärä tieto aiheuttaa ähkyä, ei väärä ruoka!
Rasvataistelu, proteiinihehkutus, superfood-suositukset, lähiruoka, kalorien laskenta, lihansyönnin ekologisuus. Ravitsemuksesta on 2000-luvulla keskusteltu ja väitelty siinä määrin, että hyvien ruokavalintojen puntaroinnista on tullut monelle hämmentävää ja hankalaa. Ravintoterapeutti Leena Putkonen ja maatalous ja metsätieteiden maisteri Mari Koistinen kirjoittivat kirjan Ruokamysteerit, joka pyrkii jakamaan tolkullista tietoa ruoasta ja tekemään tietä ruoasta nauttimiselle. Kirjoittajien yhteisessä ruokamysteerit.fi-blogissa sukelletaan ravitsemuskeskusteluun ja ruokavalintojen ekologisuuteen.
- Idea kirjaan lähti sinnepäin kärjistyksistä - ruoan suhteen mutkia vedetään jo överisti suoriksi. Ruokakeskustelun laatu on viimeisen viiden vuoden aikana kärsinyt. Ennen argumentoitiin, nykyään keskustelu on ajatusten ilmoille heittelyä, toteavat Ruokamysteerit-kirjan kirjoittaneet Leena ja Mari.
Heidän mukaan ruoka on noussut liian isoksi asiaksi yhteiskunnassamme.
- Ruoka on ennen kaikkea tunnetta. Ruoan valinta on monimutkaista, emmekä voi määritellä mustavalkoisesti ruokaa oikeaksi ja vääräksi.
Leena ja Mari myös muistuttavat, että ruokasuositukset antavat laajat mahdollisuudet syödä monella tapaa.
- Ihmisillä on usein väärä kuva ruokasuosituksista. Ajatellaan, että luovat jonkinlaisen kaavan jonka mukaan on esimerkiksi pakko syödä kuusi palaa leipää kun suosituksissa niin sanotaan. Näin ei ole. Suositukset sallivat ja antavat useita mahdollisuuksia koostaa hyvin erityyppisiä ruokavalioita.
Ruokamysteerit-kirjan kirjoittajat Leena Putkonen ja Mari Koistinen olivat Puheen Päivässä Jarmo Laitanevan vieraina.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: