Piirpauke toi kuuluville maailmanmusiikkia aikana, jolloin käsitettä ei oltu vielä edes keksitty. Yhtye aloitti musiikilliset kokeilunsa vuonna 1974 ja on siitä lähtien kiertänyt konsertoimassa kymmenissä eri maissa ympäri maailman.
Matkoilta on tarttunut vaikutteita myös yhtyeen musiikkiin. Musiikillisia piirteitä kuuluu ainakin Suomen, Romanian, Balkanin, Turkin, Etiopian, Senegalin, Espanjan, Etelä-Amerikan ja Kaukoidän musiikeista. Yhtye on kuin sulatusuuni, joka ei kaihda yhdistellä ennakkoluulottomasti afrikkalaista rytmiikkaa, jazzia, taidemusiikkia ja vanhaa suomalaista perinnemusiikkia.
Viime kesänä nauhoitettu konserttitaltiointi Kaustisen kansanmusiikkifestivaalilta esittelee nykyisen Piirpauken, jonka pohjana on sangen perinteinen rockyhtyeen kokoonpano, rummut, basso ja kitara. Trion ylle oman kudoksensa luovat perkussiot sekä Piirpauken musiikillisena liimana toimivan yhtyeen itseoikeutetun keulahahmon Sakari Kukon soitto. Tuttuun tapaan Kukon instrumentteina kuullaan erilaisia puhaltimia, pianoa ja laulua. Konsertissa soittavat Kukon lisäksi Ismaila Sané, lyömäsoittimet, laulu, Eerik Siikasaari, basso, Rami Eskelinen, rummut, Nicolas Rehn, kitara, Sheila Surban, laulu. Lisäksi kuullaan vierailijoita.
Konsertissa kuullaan kappaleet:
1. Konevitsan kirkonkellot (säv. trad./Salminen, sov. Kukko/Piirpauke)
2. 7 min. valse (säv. Chopin, sov. Kukko)
3. Marie Poale Ciurate (trad. sov. Kukko/Piirpauke)
4. Itkevä huilu (säv. Merikanto, san. Larin Kyösti, sov. Kukko/Piirpauke)
5. My Kantele (säv. Haapasalo, san. Sheila Surban, sov. Kukko/Piirpauke)
6. Intiaanitanssi (säv. Rameau, sov. Kukko/Piirpauke)
7. Gnossienne No.5 (säv. Satie, sov. Kukko/Piirpauke)
8. Tiibetin noidat (säv. Martti Pokela, san. Marjatta Pokela, sov. Kukko/Piirpauke)
Myös Vilma Timonen on musiikissaan kolistellut rajoja. Ilmaisun ydin on kanteleessa, mutta tuohon muinaiseen musiikkimaailmaan avataan uusia ikkunoita. Nykykansanmusiikki kohtaa jazzin ja maailman musiikit ja sekoittuu värikkääksi fuusioksi.
Kesäisenä iltana Kaustisella taltioitu konsertti esittelee ainutlaatuisen suomalais-nepalilaisen yhteistyön. Vilma Timonen Quartet soittaa yhdessä nepalilaisen Kanta dAb dAb -yhtyeen kanssa.
Yhtyeet kiersivät viime vuonna ympäri maailma konsertoimassa ja suuri osa konserttien tuotosta lahjoitettiin Nepalin kansanmusiikkielämän jälleenrakennustyöhön. Vuonna 2015 maata koetellut maanjäristys vaikutti yli 8 miljoonan ihmisen elämään, tuhosi puoli miljoonaa rakennusta ja mursi pohjaa kulttuurielämältä. Tähän hätään reagoivat Vilma Timonen Quartet ja Kantadabdab ja konserttien tuotoilla on tarkoitus hankkia paikallisille muusikoille soittimia ja harjoitustiloja.
Yhtyeissä soittavat Vilma Timonen, kantele, laulu, Topi Korhonen, kitara, trumpetti, Mandoliini, laulu, Jaakko Kämäräinen, basso, laulu, Tuomas Timonen, perkussiot, laulu), ja he siis muodostavat tuon Vilma Timonen Quartetin. Kanta dAb dAb (Rizu Tuladhar, basso, Nikhil Tuladhar, perkussiot, Sunit Kansakar, sitar).
1. Tähtineito (säv. Timonen/trad)
2. Tuuli (säv. Timonen)
3. Keli Kula (säv. Kanta dAbdAb)
4. Ilman varjoja (säv. Timonen)
5. Kuutar (säv. Timonen)
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: