Rakastamme tarinoita, mutta millaisia vaaroja sisältyy mediassa esitettyihin tosielämän tarinoihin? Yleisen kirjallisuustieteen dosentti, yliopistonlehtori ja Kertomuksen vaarat -projektin vetäjä Maria Mäkelä oli vieraanamme.
Sosiaalisessa mediassa jaetaan paljon nyyhkytarinoita. Tarinoita, jotka liikuttavat ihmisiä, mutta jotka eivät välttämättä ole totta.
- Somen logiikka on se, etteivät ihmiset silti välitä siitä, koska nämä tarinat voisivat olla totta, että näin nämä asiat koetaan. Riittää, että kertomus on jaettavissa, sanoo Mäkelä.
- Tarinoiden tuottajien ja lukijoiden on hyvä ymmärtää millaisia riskejä jakamisen mahdollistaviin alustoihin sisältyy. Kertomuksen vaarat -projekti on olemassa tästä syystä, ei siksi, että haluaisimme irvailla näille tarinoille tai niiden kertojille.
Miksi Sami Minkkisen parisuhdeblogin tarina meni pieleen? Miten politiikassa hyödynnetään tarinoita? Kenen tarina on oikea? Millainen on liikuttava somekertomus?
- Moni tekee äänestyspäätöksiä leipäjonotarinoiden perusteella. Tai lukemalla yhden liikuttavan somepäivityksen narkomaanin kohtaamisesta. Tällä on kauaskantaisia seurauksia. Hyvinvointiyhteiskunta ei ole kertomus, siksi siitä ei tule viraalia. Samoin ilmastonmuutos on niin iso uhka, ettei sitä oikein voi kerronnallistaa.
#varokertomusta #mindthenarrative
Lisäksi Tiina Lundberg tapaa näyttelijä, kirjailija Antti Holman, joka kertoo, millaisia tarinoita kuullaan Radio Sodoma -podcastissa. Myös hänellä on kriittistä sanottavaa muun muassa median hellimästä lemmikkihomoilmiöstä.
Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: