Suomen koululaitos on ollut kansainvälisissä PISA-mittauksissa maailman kärkeä. Kuitenkin 2010-luvulla suomalaislasten koulumenetys on alkanut laskea. Yliopistonlehtori Outi Oja sanoo, että huolestuttavinta kehityksessä on se, että parhaimpien ja heikoimpien oppilaiden väli on koko ajan kasvamassa. Näyttää myös sillä että vanhempien koulutustausta ja tulotaso vaikuttavat lasten koulumenestykseen.
Ylioppilaskirjoitusten sensorina toiminut Outi Oja sanoo, että lukiolaisten suomen kielen hallinta on joillakin osa osa-alueilla selvästi heikentynyt 2000-luvulla. Ylioppilaskokeessakin näkee lauserakenne- ja kongruenssivirheitä ja jopa yhdyssanavirheitä.
Ojan mukaan lukiolaisten äidinkielentaitojen heikentyminen on tapahtunut samaan aikaan kun pakollisia kursseja on vähennetty.
Uusi suunnitteilla oleva äidinkielen digitaalinen ylioppilaskoe on Ojan mukaan haasteellinen sekä opettajille että oppilaille. Lukion opetuksessa lähdetään siitä, että oppilaan pitäisi tuntea ja tunnistaa kaikki mahdolliset tekstityypit ja hänen pitäisi osata analysoida niitä kaikkia. Lisäksi opetukseen on tuotu multimodaalisuuden ajatus, jonka mukaan ”teksti” on paljon muutakin kuin kirjoitettua kieltä.
Laajan tekstikäsityksen mukaan ”teksti” voi olla periaatteessa mikä tahansa ilmiö, jossa käytetään kieltä. Äidinkielen digitaalinen ylioppilasikoe voi tuoda oppilaan analysoitavaksi sekä tekstiä, kuvaa että ääntä kaikissa mahdollisissa muodoissa.
Outi Ojan mukaan on vaara, että oppilaiden hallittavaksi ajateltu alue laajenee liian laajaksi.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: