Suomalainen yöelämäkulttuuri on monipuolista ja bilettäjinä suomalaiset ovat kaikkiruokaisia ja joustavia
Suomalainen ravintolakulttuuri on monipuolistunut muutamassa vuosikymmenessä kansainvälisiin mittoihin. Samaan aikaan muuttuu myös ravintolassa käymisen tavat. Toki edelleen maamme varsin tiukka alkoholilainsäädäntö meitä ohjaa, mutta yöelämän siistiytyminen on lähtöisin enemmän ihmisistä itsestään.
Suomalaista yöelämää kommentoivat arkistotutkija Juha Nirkko Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen sekä suomalaisesta biletyksestä väitellyt, valtiotieteen tohtori Antti Maunu.
- Ennakkoluuloista poiketen meillä suomalaisilla ei ole vain yhtä tapaa käyttää alkoholia. Me tiedämme miten juodaan hienolla illallisella tai mökkijuhannuksena tai perusperjantaibiletyksessä. Olemme niin alkoholinkäyttäjinä kuin ravintolakävijöinäkin hyvin joustavia ja monipuolisia, kertoo Maunu.
Hänen väitöstutkimuksensa Yöllä yhdessä: Yökerhot, biletys ja suomalainen sosiaalisuus kuitenkin osoittaa, että löytyy kaksi biletysryhmää joihin halutaan ottaa etäisyyttä.
- Ne ovat räkälöiden känniääliöt sekä pintaliitopaikkojen mallinuket ja trendipellet. Näitä kahta ryhmää yhdistää se, että ne elävät ja jumittavat siinä yhdessä kuplassa. Toki lähiöräkälöissä tai pintapaikoissa käydään ekskursioilla, mutta yleisesti biletyksen ydin on monipuolisuudessa, toteaa Maunu.
Ohjelmasarjaa toimittaa Jarmo Laitaneva.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: