Hyvä itsetunto helpottaa elämää, mutta heikko ei yksiselitteisesti tarkoita epäonnistumista elämässä. Miten voimme elää niin, että hyväksymme ja rakastamme itseämme ihmisenä? Petri Rinteen vieraana Filosofian Akatemian valmentaja Iida Mäkikallio.
Mäkikallio puhuu itsemyötätunnosta, joka tarkoittaa hyväntahtoista ystävällisyyttä itseämme kohtaan. Käytännössä se näkyy siten, että emme sulje itseämme huolenpidon piirin ulkopuolelle.
- Itsemyötätunto ei siis ole itsensä lellimistä ja oman navan ympärillä pyörimistä. Se on sitä, kun suhtaudut itseesi kuin hyvä ystävä tai vanhempi.
Kun ihmisellä on myötätuntoinen ja arvostava suhtautuminen itseensä, se heijastuu kaikkeen mitä hän tekee, vakuuttaa Mäkikallio.
- Hän uskaltaa tehdä asioita, joita ei osaa tehdä ja uskaltaa myös kokeilla täysin uusia.
- Silloin kun sinulla on kaikkein vaikeinta ja pystytkin suhtautumaan itseesi armollisesti - se on balsamia itsetunnolle.
Miten vahvistaa lapsen itsetuntoa?
Filosofian Akatemian valmentaja Iida Mäkikallio neuvoo, että ensin täytyy tehdä työtä oman itsetunnon kanssa.
- Pitää havaita itsessä ne kohdat, joissa on tuomitseva tai kriittinen itseään kohtaan. Sitten voi aloittaa niiden työstämisen, etteivät ne siirtyisi seuraavalle sukupolvelle.
- Lapsen kanssa riitatilanteessa kommunikointi ei saa olla sellaista, että kerrotaan lapsen olevan vääränlainen. Lapselle pitää korostaa, että se mitä juuri teit, on väärin.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA:
