Paleface, Niko Kumpuvaara & Kamus-kvartetti:
Sanatonna suu - Suomen sisällissodan laulut osat 1 & 2
”Sanatonna suu” on hyytävä katsaus Suomen sisällissodan lauluihin. Narratiivi rakentuu historiallisesta aineistosta. Kertojan äänenä ja laulujen tulkitsijana toimii räppäri Karri ”Paleface” Miettinen. Hän on tutkinut viime vuosina myös perinnemusiikkia.
Nämä laulut ovat kuin aikakapseli. Ne ovat tallentaneet yhteiskunnallisen ilmapiirin kiristymisen juuri ennen sodan syttymistä, taistelevien joukkojen sankaritarinat, vihapuheen ja mustan huumorin sekä aatteenpalon ja idealismin molemmilla puolilla rintamaa, Miettinen kertoo.
Laulujen tekstit piirtävät eteemme vaihtoehtoisen, sensuroimattoman historiankirjoituksen. Teos yhdistää Suomen sisällissodan musiikin kaunistelemattomiin ja kouriintuntuviin aikalaiskuvauksiin sodan melskeestä. Aineistona on käytetty sodan pyörteisiin joutuneiden suomalaisten päiväkirjoja, uutistekstejä ja todistajanlausuntoja. Tunnelma on selkäpiitä karmiva ja toisaalta inhimillinen. Tavalliset ihmiset yrittävät selviytyä sekasortoisten olosuhteiden keskellä, samalla kun tilanne on ryöstäytymässä lopullisesti hallinnasta. Ja ennen kaikkea heistä jokainen uskoo omaan aatteeseensa. Valkoisten ja punaisten kuplien todellisuudet eivät kohtaa.
Teos sisältää tuokiokuvia eri puolilta Suomea, muun muassa Kälviältä, Jämsästä, Haminasta ja rautatienrakennustöiden keskeltä Jyväskylän-Pieksamäen rataosalta. Palefacen valitsemat ja tulkitsemat punakaartilais- ja suojeluskuntalaislaulut on sovitettu jousikvartetille ja haitarille. Sovittajana on toiminut haitaristi Niko Kumpuvaara. Kappaleet säestää Kamus-kvartetti: Terhi Paldanius (viulu), Jukka Untamala (viulu), Jussi Tuhkanen (alttoviulu) ja Petja Kainulainen (sello). Teknisestä tuotannosta vastaa Jyri Sariola.
Ohjelmisto sisältää sekä tunnetumpia marsseja ja työväenlauluja, että harvemmin kuultuja värssyjä arkistojen kätköistä. Mukana on muun muassa kokonaisuuden aloittava vanha arkkiveisu Laulu Maailmansodasta, jota suojeluskunnissa laulettiin nimellä Vöyrin Marssi. Vuoden 1918 tapahtumat heräävät eloon intensiivisessä kokonaisuudessa, jossa tunteita ei säästellä.
Tämä on Suomen todellista historiaa, eikä me voida leikkiä, etteikö sitä olisi koskaan tapahtunut, päättää Paleface.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA:
