Kiristys, lahjonta ja uhkailu - huonon vanhemmuuden kulttuurihistoriaa
Toimittaja Kaisa Pulakka huomasi potevansa kolmen lapsen äitinä jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta ja alkoi etsiä lohdutusta historiasta. Pärjäsivätkö menneet sukupolvet lastenkasvatuksessa paremmin? Vastaus tuli pian selväksi - eivät todellakaan pärjänneet. Syntyi ohjelmasarja Kiristys, lahjonta ja uhkailu - huonon vanhemmuuden kulttuurihistoriaa. Sarja toimii vertaistukiryhmänä kaikille huonon vanhemmuuden tunteen kanssa kamppaileville.
Sarja tutustuttaa kuulijansa seitsemän eri teeman kautta lastenkasvatuksen kulttuurihistoriaan ja lukemattomiin eri tapoihin, joilla vanhemmat voivat epäonnistua - ennen ja nyt. Kaisa Pulakka kertoo, miksi lapsenkaitsemiseen tarkoitettuja reikätuoleja kutsuttiin piinapenkeiksi, miksi vauvaa verrataan kehtolaulussa savukkeeseen ja miksi lasten ajateltiin olevan syylllisiä perisyntiin. Sarjasta selviää myös, että kapalolapset saatettiin ripustaa naulakkoon roikkumaan ja että 1600-luvulla lapsi ei välttämättä päässyt kylpyyn ennen seistemättä ikävuottaan. Historian tarinoihin kietoutuu Kaisa Pulakan humoristinen ja itseironinen pohdinta nykyvanhemmuuden haasteista, jota värittävät “kenttä-äänitykset” kotioloista. Jokaisen jakson alussa kuultavan Huonon vanhemmuuden tunnustuspuhelimen tekstit ovat somessa kerättyjä anonyymien vanhempien aitoja tunnustuksia.
Kiristys, lahjonta ja uhkailu - huonon vanhemmuuden kulttuurihistoriaa -sarjan on käsikirjoittanut ja toimittanut Kaisa Pulakka. Tuottajana on Pertti Ylikojola ja lukijana Pietari Kylmälä. Sarjan tunnusmusiikki on Kalevauva.fi -yhtyeen käsialaa.