Suomen tie tasavallaksi
Taistelua valtiomuodosta ja vallanjaosta
Suomen tie perustuslailliseksi tasavallaksi oli kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Itsenäisyyden alkajaisiksi koettu sisällissota ajoi maan myös poliittiseen kriisiin, jota leimasi kiihkeä kiista valtiomuodosta. Oikeisto halusi tehdä Suomesta monarkian, jota johtaisi saksalainen kuningas. Kun Saksa hävisi ensimmäisen maailmansodan, kuningastie nousi pystyyn, mutta samalla alkoi kiista presidentin ja eduskunnan valtasuhteista sekä siitä, kuka sopisi maan hallitsijaksi.
Oikeisto halusi presidentiksi valkoisten sankarin, kenraali Mannerheimin, joka puolestaan suunnitteli hyökkäystä Pietariin ja bolševikkien syrjäyttämistä vallasta Venäjällä. Ensimmäiseksi presidentiksi valittiin kuitenkin väritön juristi ja sovinnollinen uudistaja K.J. Ståhlberg, jota oikeisto vihasi.
Sakari Silvolan kolmeosainen sarja Suomen tie tasavallaksi käy läpi Suomen poliittisen historian hämmästyttävät vaiheet sisällissodan päättymisestä tasavallan vakiintumiseen. Asiantuntijahaastattelujen lisäksi aihetta lähestytään merkittävimpien poliitikkojen ja muiden aikalaisten puheenvuorojen ja kirjoitusten kautta.
Heinäkuussa 2019 tulee kuluneeksi sata vuotta Suomen tasavaltaisen hallitusmuodon vahvistamisesta ja ensimmäisen presidentin valinnasta.