SPR:n valmiusryhmän psykologi Ferdinand Garoff: Sosiaalinen tuki on kriisityön tärkein suojaava tekijä
Kriisitilanteissa oleellista on tuen jatkuvuus ja se, että omaisten ja läheisten ohella tunnistetaan muut kriisistä haavoittuvat henkilöt, sanoo psykologi Ferdinand Garoff. Hän kuuluu 25 psykologista koostuvaan SPR:n valmiusryhmään, jonka toiminta alkaa sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä tai kun paikallinen kapasiteetti ei riitä. Käytännössä valmiusryhmä tukee sekä kriisityön suunnittelua että sen toteutusta.
Kuopiossa tapahtunut väkivallanteko koskettaa ihmisiä koko maassa. Erilaiset järkyttyneet reaktiot, fyysiset tuntemukset ja mieleen juolahtavat kummalliset ajatukset, voivat yllättää, mutta ovat normaaleja. Pitkittyessään tai jos kriisi vaikuttaa toimintakykyyn, on syytä hakea apua. Uusi tapahtuma voi nostaa myös vanhat traumat uudelleen pintaan. Selviytyminen alkaa kun pystyy palaamaan entiseen, tekemään töitä, huolehtimaan lapsista. Pystyvyys ja kyky jatkaa elämää on kaikille parantava kokemus.
Sosiaalinen tuki on kriisityön tärkein suojaava tekijä, sanoo myös ulkomailla kriisityötä tehnyt Garoff. Trauma- ja kriisikouluttamisen suuri haaste kuitenkin on, että ihmismieli ei voi kuvitella miltä kriisi todella tuntuu. Siksi vertaistuen merkitys on suuri. Parhaiten se toimii yhdistettynä ammattiapuun.
Puheen Aamussa toimittajina Anna Cadia ja Juhani Kenttämaa.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: