Lähiruokaa, satokauden tuotteita, vegaania, fermentoitua, seitania ja muita lihan korvikkeita. Kaikki nämä toistuvat kun puhutaan ruuan trendeistä, mutta ne ovat myös liki ikiaikaisia ruokatrendejä japanilaisissa buddhatemppeleissä.
Lännessä buddhalaisuus nähdään filosofisena järjestelmänä, mutta se on myös maallinen ja ajattelussaan joustava: jos peuraa kutsuu vuorivalaaksi, voi sitä syödä kalana, kuvaa Heikki Valkama, joka on kirjoittanut Japanista niin tietokirjoja kuin ruokamaailmaan sijoittuvia gastrodekkareitakin.
Valkaman mukaan ruoka on lyhin tie japanilaiseen kulttuuriin ja buddhalaistemppelin kasvisruoka "järjettömän hyvää".
Gastrodekkari on genre, joka syntyi kun päähenkilö Riku Mäki on kokki ja rikos tapahtuu ruuan maailmassa. Heikki Valkaman gastrodekkareissa rikostarinoita maustaa kuvaukset hienoista raaka-aineista ja annoksista sekä erilaisista kulinaarisista elämyksistä. Ylipäätään Valkama avaa kirjoissaan Japanin ruokakulttuuria hyvin seikkaperäisesti. Uusin Riku Mäki dekkari 'Tulikukka' julkaistiin viime syksynä.
Nykyään Japani on Heikki Valkamalle kirjojen taustatutkimusmatkakohde, mutta maa on tuttu jo pidemmältä ajalta. Valkama vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Japanissa.
Puheen Aamussa toimittajana Alina Kulo.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: