"Hei Kaj! Näinhän puhuttelun aloittavat useat myyntiä tavoittelevat henkilöt minuakin - tuttavallisesti ikään kuin tuntisivat minut. Sama fiilis tulee Yle Radio 1:n korkeatasoisistakin radio-ohjelmista, joissa puhutaan tuttavallisesti puhekieltä."
Tähän asiaan kiinnitti huomiota kuuntelijamme Helsingistä. Hänellä on muutama esimerkkikin.
"Näin tapahtuu esimerkiksi Jani Tanskasen mielenkiintoisen diagnoosien historiaa käsittelevän ohjelman kohdalla. Hän tekee väitöskirjaa aiheesta, miksi muuttaa puhetyyliä radiossa kuulijoita kosiskelevaksi? Sama pätee muihinkin vastaavaan sortuviin toimittajiin. Onneksi jotkut ovat palauttaneet tyylinsä asialliseksi kuten esimerkiksi Kaisa Pulakka, kiitokset hänelle. Tiede- ja asiaohjelmia on kerta kaikkiaan helpompi kuunnella kirjakielellä. Lopuksi vielä kiitokset kaikista hienoista tiede-, taide ja ajankohtaisohjelmistanne, onneksi meillä on tänä kurjana aikana Yle Radio 1!
Parhain terveisin nimimerkki: 'Kiitollinen kuulija Helga Helsingin Katajanokalta'"
On tosiaan taitolaji löytää luontevin kieliasu eri tyyppisille ohjelmille. Sama ei sovi kaikille ohjelmatyypeille eikä kaikille toimittajillekaan. Omasta mielestäni "käsikirjoitettu puhekieli" on lähtökohtaisesti kiusallisen kuuloista.
Ruusuja sekä risuja lähettää seuraavakin kuuntelijamme:
"Olen ollut eläkkeellä toista vuotta. Ah tätä auvoa, kun olen nyt viimeinkin voinut kuunnella Yle Radio 1:n ohjelmia oikein sydämen kyllyydestä. Riston valintaa, Tiedeykköstä, Brysselin konetta ja Kultuuriykköstä, ihan vain muutamia mainitakseni. Ykkösaamukin päihittää TV:n vastaavan uutistarjonnan 6-0. Ja kaiken hyvän lisäksi, jos en jotain ohjelmaa muista tai ehdi kuunnella, löytyy se Areenasta.
Jotta tämä ei menisi pelkäksi hymistelyksi, täytyy laittaa vähän risujakin mukaan. Radioteatterin anti ja taso eivät ole menneet positiiviseen suuntaan. Viimeisimpänä esimerkkinä The Everlast, jota ei yksinkertaisesti voinut kuunnella – ei ainakaan selvin päin. Lopuksi haluan vielä esittää parhaat kiitokseni Yle Radio 1:n henkilöstölle. Pitäkää hienon kulttuurikanavan lippu korkealla ja jatkakaa samaan malliin."
Tällaisia terveisiä lähetti Juha. Seuraavassikin on kuultavissa tuskaantumista, vaikka se ei pääasiassa Radio 1:een kohdistukaan. Yleen kuitenkin:
"Onko aivan pakko liittää kaikkiin uutisiin ja ohjelmiin tämä korona-aspekti? Kolmeen viikkoon ei varsinkaan televisiouutisista ole tullut muita kuin kriisiaiheita! Kyllä siinä vähemmästäkin masentuu! Liika tieto lisää tuskaa! Radio 1:lläkin koronasta puhutaan, mutta ei onneksi ihan koko aikaa. Toisaalta on sanottava, että perjantainen Jari Mäkisen toimittama Tiedeykkönen oli aivan mainio. Siinä kerrottiin puolitoista vuotta kestäneestä avaruusmatkasimuloinnista, otsikolla "Puolitoista vuotta eristyksissä". Viittaus koronaan oli selvä, muttei ahdistava. Kiitos myös kaikista ihanista musiikkiohjelmista, joita kuuntelen päivin öin."
Jatkuvasta koronauutisoinnista oli ahdistunut Päivi, enkä oikeastaan yhtään ihmettele.
Loppuun vielä yksi kaunis kiitos Outi Paanaselle:
"Voi miten hurmaava olikaan Outi Paanasen kaksiosainen Narrin aamulaulu, jossa hänen juttukumppaninaan oli suomalaisen musiikkiteatterin primadonna, lady, persona grata Hilkka Kinnunen, 95. Mitä suurenmoista kulttuurihistoriaa oli kuultavissa, kun äänessä oli musiikkiteatterimme kävelevä ja laulava ensyklopedia. Outi Paananen oli paras mahdollinen primadonnan jututtaja - hänelle sulimmat kiitokset! Tämä palaute tuli Vantaalta."
Kiitos jälleen kaikesta palautteestanne. Sitä toivomme lisää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi. Perinteisen postin osoite on: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.
Kaikesta huolimatta rauhallista viikonvaihdetta
Kaj Färm
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: