Mediatutkija ja dosentti Veijo Hietala: "Slämärit ovat olleet 90-luvun tapa brändätä itseään ystävien silmissä"
Slämärit, eli itsetehdyt ystäväkirjat, olivat suuressa suosiossa 1990-luvun peruskoululaisten parissa. Nimen alkuperästä ei ole tietoa ja slämäriä kutsuttiin myös ainakin kiinalaisiksi ja amerikkalaisiksi päiväkirjoiksi.
Yle Lounais-Suomen iltapäivätiimi teki oman slämärinsä, mitä kierrätettiin työikäisten parissa. Jos nuoruuden slämäreissä udeltiin ihastuksista, haaveista ja lempimusiikista, kyselimme aikuisilta mm. mistä he syttyvät, mitä he seuraavat somessa ja minkälaisia salaisia paheita heillä on.
Mediatutkija ja dosentti Veijo Hietala tutustui sekä Ylen omaan slämäriin, että aitoihin ysärislämäreihin. Hietala kiinnitti huomiota slämäreiden somehenkiseen malliin.
– Slämärit ovat olleen 90-luvun tapa brändätä itseään ystävien silmissä. Tämä antoi tilaisuuden päteä ja luoda itsestään tietynlaista kuvaa ihan kuin tänä päivänä somessa tehdään.
Oli vastaaja sitten 12-vuotias, 17 tai noin nelikymppinen, tuntuu yksi asia olevan mielessä miespuolisilla vastaajilla joka ikäluokassa, vuosikymmenestä toiseen: tissit.
– Arvojärjestys on hieman muuttunut, onneksi, sitten 15-vuotiaasta. Ikikiinnostava aihe, Hietala toteaa lisäten, että aikuisena sentään ensimmäisenä mielessä ovat lasten touhut ja sitten vasta tissit.
Muuten seksi ei nykyaikuisten slämäreissä tunnu olevan esillä.
– Se on yllättävää. Kysymykseen mikä saa syttymään yksikään ei vastannut seksi.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA:
