Raamattu luettuna: 1. Mooseksen kirja
Raamatun ensimmäinen kirja, Genesis, tunnetaan meillä nimellä 1. Mooseksen kirja, vaikkei Mooses sen enempää kirjoittanut kuin koskaan lukenutkaan sitä. Kreikankielinen nimi Genesis merkitsee syntyä, hepreankielinen Berešit, ”alussa”, puolestaan tulee kirjan ensimmäisestä sanasta. Juuri synnystä ja alusta onkin kyse.
Alussa oli Jumala ja alussa syntyi maailma. Syntyi myös ihminen, syntyivät juutalaisen kansan kantaisät ja syntyi juutalaisten oikeus Israeliin, lupaus maasta, jonka vuoksi soditaan vielä tuhansia vuosia myöhemmin.
Alussa syntyy myös ihmisyys, pahuus, kateus ja himo, orjuus ja väkivalta. Genesis on kertomus syntiinlangenneesta ihmiskunnasta paljaimmillaan, vailla lakia, moraalin ja oikeuksien vasta ollessa muovautumassa.
Genesiksen kirjoittajista ei juuri tiedetä mitään, mutta nykyisen muotonsa Toora eli viisi Mooseksen kirjaa saivat viimeistään 300 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Kirjojen kertomukset ja legendat ovat ihmiskunnan muinaista kulttuuriperintöä, samanaikaisesti esihistoriallisia ja julman ajankohtaista. Ne eivät kerro historiallisia totuuksia vaan jotakin syvempää ja julmempaa, totuuksia meistä itsestämme.
Näyttelijä Satu Silvo lukee valittuja osia 1. Mooseksen kirjasta.