Kulunut kevät on ollut täysin poikkeuksellinen monella tasolla. On ollut karanteeneja, koulujen sulkemisia, ravintoloiden, kahviloiden ja baarien sulkemisia ja kaikenlaisia etätöitä. Yksi vähiten merkittävistä muutoksista on ollut tämän vaatimattoman palstani vaikeneminen yli kuukaudeksi. Toki sekin on kuitenkin huomattu. Syynä tähän vaikenemiseeni ei ollut tekniset ongelmat tai tavanomainen laiskuus, vaan minä jouduin yllättävän pitkälle sairauslomalle. Kyse ei kuitenkaan kohdallani ollut korona-viruksesta – kyllä niitä muitakin sinnikkäitä tauteja on vielä olemassa.
Korona on kuitenkin ollut lähes koko alkuvuoden ajan asia, jota ei ole päästy pakoon. Tutkimusten mukaan Yleisradio on suoriutunut hyvin korona-ajan käsittelyssä. Uutis- ja ajankohtaisohjelmat ovat hienosti niin televisiossa kuin radiossakin pitäneet ihmiset ajan tasalla kokonaistilanteesta ja muuttuvista suosituksista sekä määräyksistä.
Toisaalta monet Radio yhden kuuntelijat ovat arvostaneet sitä, että aivan koko aikaa ei tarvitse pohtia koronaa, vaan on muistettu, että maailmassa on muutakin. Siksi on hyvä, että esimerkiksi keskusteluohjelmissa, tiedeohjelmissa ja puhumattakaan musiikkiohjelmista, on käsitelty mielenkiintoisesti ja monipuolisesti mitä erilaisimpia asioita.
Kuten nimimerkki ”Yksi monista” keskiviikkona tiivisti:
”Kiitos maan parhaasta radiokanavasta! Teillä on osaavat toimittajat sekä mielenkiintoiset ja analyyttiset ohjelmat sekä vieraat. Te ette viljele esimerkiksi musiikillista älämölöä, vaan olette ainoa aito puhekanava.”
Älämölöä emme todellakaan tarjoile, emme puheessa emmekä musiikissa, mutta laadukasta musiikkia soitamme toki paljon ja eri tyylilajeja. Tämä on myös huomattu.
Kuuntelija ”Porvoon takaa” kirjoittaa näin:
”On niin levollinen olo, kun tietää, että maassa on yhä toiminnassa ainakin yksi sivistyslaitos, nimittäin Radio yksi. Minulta olisi aivan varmaan mennyt ohi Beethovenin syntymän 250-vuotisjuhlavuosi, jollette te olisi pitänyt asiaa hienosti esillä. Kuuntelin juuri kun pianisti Paavali Jumppanen kertoi omasta suhteestaan suureen säveltäjään Lotta Emmanuelssonin ohjelmassa. Todella kiinnostavaa. Ymmärrän myös, että näinä aikoina haastattelu oli tehtävä puhelimitse, eikä se juurikaan haitannut. Musiikki kuitenkin soi korkealaatuisena. Olen niin onnellinen, että olette olemassa!”
Näin kauniisti kirjoitti nimimerkki ”kuuntelija Porvoon takaa”. Tuo ohjelmasarja ”Beethovenin tarina” kuullaan radiosta torstaisin kello 11.00 ja Areenasta se löytyy peräti vuoden ajan.
Jokseenkin toisenlainen musiikki eli Muistojen bulevardi on sekin tavalliseen tapaansa kerännyt paljon kehuja toiveita ja ehdotuksia. ”Muistojen bulevardi on minun korona-rokotteeni. Ei paina murhe ei huolet, kun saa astella muistojen bulevardilla” runoili eräskin kuuntelijamme Helge. Ja tulihan se koronakin taas mainittua.
Kiitoksia kaikesta huomiosta, kiitoksista, ehdotuksista ja muusta palautteesta. Ryhdyn nyt sitä taas käymään säännöllisesti läpi näin lauantaisin. Palautettahan voi lähettää joko kanavan joko nettisivujen kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi. Perinteisen postin osoitte on: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio.
Kesäkuu on jo hyvässä vauhdissa – eiköhän se kesäkin sieltä vielä tule.
Rauhallista viikonvaihdetta.
Kaj Färm
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: