”Nyt on kiitos paikallaan!”
On aina yhtä mukavaa, kun palaute alkaa näillä sanoilla. Tällä kertaa ne kirjasi Petri Kalvitsasta, mikä kertoman mukaan on viihtyisä kyläyhteisö Savon radan varrella. Sitten pääasiaan eli kiitoksen kohteeseen. Näin jatkaa Petri:
”Kiitos eläkkeelle jääneelle Jukka Mikkolalle ja kiitos Ylelle Avaruusromua-ohjelman huikeasta 30 vuoden taipaleesta. Ohjelma kulki kanavalta toiselle, mutta Yle Radio 1 oli sille oikein hyvä koti. Onhan "avaruusromu" jopa klassista musiikkia klassisempaa - erilaisia ihmisen tuottamia mekaanisia ääniä oli jo ennen nuottien keksimistä.
Olen myös hieman huolestunut: matkallemme ei ole kerrottu mitään jatkoyhteyksiä Avaruusromun loputtua. Aikooko Yle luopua yhdestä musiikin kentästä nyt kokonaan ja ymmärtääkö Yle, että Avaruusromua oli kansainvälisestikin merkittävä ohjelma, jonka tekemä työ ansaitsisi jonkinlaisen jatkumon? Kuuntelin viimeisen lähetyksen vaeltaen kahdeksan tuntia kesäöisessä kotimaassamme. Juhlava yö, mutta ei kai viimeinen? Voisivatko edes ”Pitkät ja hiljaiset yöt” jatkua muutaman kerran vuodessa?”
Näin kirjoitti Petri eikä suinkaan ole yksin mielipiteineen ja kiitoksineen. Jukka Mikkolaa on kiitetty paljon ja ansaitusti. Hän on ollut erinomainen ja monipuolinen toimittaja, jossa luovuus ja huolellisuus ovat kohdanneet ja saaneet voimansa tarttuvasta innostuksesta. Niin ”Avaruusromua” kuin lukuisat puheohjelmat mitä mielikuvituksellisimmista ja mielenkiintoisimmista aiheista ovat iso osa myös Yle Radio 1:n historiaa. Onneksi ohjelmia on vielä kuunneltavissa Areenassa.
Petri ei ole yksin huolessaankaan. Kysymys kuului: aikooko Yle luopua Avaruusromun esittelemästä musiikkilajista nyt kokonaan? Vastaus on, että ei aio. On kuitenkin niin, että on vain yksi Jukka Mikkola, emmekä onnistuneet kloonaamaan häntä ennen eläköitymistä. On nimittäin niin, että hänen saappaisiinsa on mahdotonta astua ilman, että joutuisi epäreilun vertailun kohteeksi. Niinpä olemme päättäneet vetää hieman henkeä kesän yli ja siksi esitämme muutaman samaa aihepiiriä käsittelevän toiveuusintasarjan sunnuntai-iltaisin. Kesän jälkeen tai ainakin syksyn aikana saamme kehitetyksi uuden ohjelmakonseptin, joka kattaisi ”avaruusromumaisen” musiikin ja toivottavasti myös filosofian. Mutta jonkinlaista jatkoa on joka tapauksessa luvassa.
Radio 1:n runsasta Beethoven-tarjontaa näin juhlavuonna on kiitelty moneltakin eri taholta. Lisää on luvassa, lupaan sen. Beethovenin 250-vuotissyntymäpäivähän on vasta 16. päivä joulukuuta, joten paljon ehtii musiikkia virrata korviimme vielä ennen joulunpyhiä.
Sitten moitteen sana Ellalta: ”Kuulin, että lauantaiaamujen ihanuus ”Toiveista totta” toivemusiikkiohjelma on loppumassa. Miksi ihmeessä? Sieltä on saanut kuulla niin ihania ja toivoa kantavia lauluja ja muita musiikkiesityksiä koko ankean kevään ajan. Ja nyt se lopetetaan noin vain! En ymmärrä.”
Ellalle ja muille muistuttaisin, että ”Toiveista totta”-ohjelma oli alunperinkin tarkoitettu väliaikaiseksi korona-ahdistuksen lieventäjäksi. Vaikka emme vielä tiedä pandemian kehittymisestä ajattelimme, että ehkä kaunis kesäsää vähentäisi tuota ahdistusta. Katsotaan sitten, kuinka tilanne kehittyy. Muistuttaisin kuitenkin, että aivan samanlaisia toiveita voi yhä lähettää ikiklassikkoon eli lauantain toivottuihin.
Kiitoksia jälleen kaikesta palautteestanne, jota toivon toki lisää. Sitä voi lähettää joko sähköpostitse osoitteeseen: yle.radio1@yle.fi. Suoraan minulle voi lähettää sähköpostia osoitteeseen kaj.farm@yle.fi ja perinteisen postin osoite on Kaj Färm, PL 8, 00024 Yleisradio.
Viikon kuluttua on kuulkaa jo juhannus. Sitä odotellessa nautitaan tästäkin viikonvaihteesta.
Kaj Färm
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: