Miten estetään etteivät koronalomautukset paisu massatyöttömyydeksi?
Vieraana on työministeri Tuula Haatainen (sd.).
Tehtiinkö yritystuissa kiireen takia pahoja virheitä? Miten tämä korjataan?
"Ongelma on ollut, että ei ole ollut rahoitusinstrumentteja tällaisen kriisin varalta", Haatainen kertoo.
Uusia välineitä yritysten tukemiseen ollaan nyt valmistelemassa.
Haataisen vastuulla on hallituksen esitys 123 miljoonan euron määrärahasta ravintolayrityksille kompensaationa siitä, että hallitus päätti korona-kriisin takia sulkea ravintolat.
Haatainen korostaa, että normaalissa lainsäädäntöhankkeessa menee puolitoista vuotta aikaa. Nyt uusi laki tuli reilussa kuukaudessa. Haatainen pitää tärkeänä, että uudesta tukivälineestä tulee automaattinen ja se on nopeasti yrityksen tilille. Uusi laki yritystuesta on nyt eduskunnna käsittelyssä.
"Jos pystymme estämään, että lomautukset eivät muutu irtisanomisiksi, se on jo paljon. Varmasti tullaan näkemään irtisanomisia ja konkurssejakin," Haatainen kertoo.
Kesäkuussa hallitus käy läpi miten taloutta voidaan elvyttää, miten ostovoimasta pidetään huolta.
"On varmasti paljon hankkeita joita voidaan aikaistaa: investointeja, liikennehankkeita ja osa rakennushankkeista," Haatainen sanoo.
Meneekö hallitusohjelma kokonaan uusiksi korona-kriisin takia? Näyttää siltä, että hallitusohjelmasta kaatuu liuta hankkeita.
Haataisen mukaan hallitusohjelma on hyvä kannattelemaan tällaisissa tilanteissa. SDP on pitänyt erityisesti esillä oppivelvollisuuden pidentämistä.
"Meillä ei ole varaa menettää meidän nuoria", Haatainen toteaa, ja muistuttaa 1990-luvun laman virheistä.
"Näin sen mitä silloin tapahtui Helsingin lähiöissä. En halua, että sellainen maailma toistuu, vaan pystytään pitämään huolta nuorista", Haatainen toteaa.
Työelämäprofessori Vesa Vihriälän johtama työryhmä esitti viime viikolla hallitukselle kolmevaiheisen strategian: tue yrityksiä, elvytä taloutta ja vakauta julkinen talous.
Kun Suomi pääsee korona-kriisin jälkeen kolmanteen vaiheeseen, valtio on ottanut massiivisen velan rahoittaakseen koronan takia kituvia yrityksiä. Voiko veronmaksajien piikki yrityksille olla auki loputtomiin? Missä vaiheessa valtio jättää yritykset markkinoiden armoille?
Toimittajana on Linda Pelkonen.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: