Viime syksyn ja talven, yhteensä yli puoli vuotta, Australia kärsi tuhoisista maastopaloista. Paloaulueilla elämä ei ehtinyt palautua normaaliksi, kun korona muutti taas kaiken. Maa on vapissut, kuvaa Melbournessa asuva näyttelijä, elokuvaohjaaja Saara Lamberg.
Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin verrattuna 25 miljoonan asukkaan Australiassa koronaluvut ovat todella pieniä. Laajassa ja harvaanasutussa maassa koronakuolemia on alle sata.
Alkuvuodesta puhuttiin Australian suunnitelmasta eristää koronavirukselle altistuneet Joulusaarelle. Lopulta yksi Kiinan Wuhanista tullut lento ohjattiin saarelle ja matkustajat olivat karanteenissa pari viikkoa. Joulusaaren pitäminen turvapaikanhakijoiden vastaanottopaikkana on edelleen poliittisesti arka keskustelunaihe.
Australialaisilla on ollut neljä hyväksyttyä syytä mennä ulos: työ, kaupassa käynti, liikunta ja sairauden hoito. Tulevasta keskiviikosta lähtien kaupat aukeavat ja ihmiset saavat taas nähdä toisiaan.
Saaralla on käytössään terveysministeriön sovellus, joka vaihtaa tiedot puolentoista metrin etäisyydellä olevan toisen sovellusta käyttävän kanssa. Myöhemmin sovellus lähettää tai siihen tulee tietoa, jos itse tai lähellä ollut ihminen on testattu positiiviseksi.
Saara Lambergille kovin isku koronasta koskee hänen työtänsä. Toukokuun 11. päivä, puhelun aikaan, hänen piti olla matkalla Cannesiin toisen elokuvansa ensi-iltaan. “Westermarck Effect” oli valittu Cannesin Cinephiles -sarjaan.
Puheen Aamussa toimittajia Juhani Kenttämaa ja Anna Cadia.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: