Ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä: Koronakodin sykkivä sydän on leipää paistava pata
Ensin leivottiin pizzaa, pannaria ja pataleipiä. Sitten kuviin tulivat munkit, hiivaleivät sekä leipäjuuret. Kuivahiiva loppui kaupoista pian poikkeustilan alettua. Korona-aika on saanut Suomen leipomaan.
Leipominen on monta asiaa yhdessä paketissa, sanoo ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä. Viljatuotteita on Suomessa syöty aina, perusainekset löytyvät useimmista kodeista. Ruuanlaittoura aloitetaan usein leipomisesta, se sopii kaikenikäisille ja siinä voi oppia loputtomasti. Leipominen on ilahduttavaa ja lohdullista, se kytkee poikkeuksellisissa oloissa meidät historialliseen jatkumoon. Toisaalta leipominen on hyvä vastaus tylsyyteen.
Leipäjuuri on tehnyt leipomisesta projektin. Juureen liittyy historia ja hoiva, koko ajan parempi leipä.
Suomi 100 -juhlavuonna maamme kansallisruuaksi valittiin ruisleipä. Siihen liitetään reiluus, sitkeys ja kestävyys, kansakunnan luonne. Se, että nyt kriisiaikana leivomme peruselintarviketta, kertoo kunnioituksestamme leipää kohtaan. Niin kauan kuin meillä on leipää, me selviämme.
Uuni ja liesi ovat perinteisesti olleet kodin sydän. Koronakodin sykkivä sydän on leipää paistava pata. Ruuan kautta syntyy yhteys toisiin ihmisiin. Ne, joiden kanssa me jaamme leipämme, ovat kumppaneitamme - cum pane, leivän kanssa. Aiemmin mursimme leivän läheistemme kanssa, nyt yhteys syntyy somen kautta. Asuntonäyttöihin vastaleivotun pullan tuoksu sitoo kodin turvalliseksi kokonaisuudeksi. Korona-aikana tuoksu muistuttaa, että etätyöpaikka on edelleen koti. Kun leikataan leipää, ollaan kotona.
Johanna Mäkelä on haaveillut omasta viljamyllystä pitkään. Nyt hänellä on kaunis, puinen, vähän käytetty sähköllä toimiva mylly. Viljan saatavuus jyvinä ei kuitenkaan ole ihan yksinkertaista. Mäkelä rakastaa kaikenlaisia keittiön käännettäviä ja väännettäviä laitteita. Erikoisin on pavunsilpoja, johon laitetaan yksi papu kerrallaan. Pakastimessa on oma leipäjuuri, jolla ei ole nimeä, mutta historiansa kyllä.
Puheen Aamussa toimittajana Alina Kulo.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: