Nanosekunnin tarkkuudella
Kausi 3: Aika on rahaa
Aika on rahaa. Voisi hyvin ajatella, että tämä ytimekäs sanonta on nykyajan kiireisen ja aikataulutetun elämän tuotetta: kellojen, kännyköiden, mobiilipankkien ja optimoidun ajankäytön inspiroima sanonta. Mutta ei. Jäljet johtavat antiikin Kreikkaan.
Ajan ja rahan arvoituksellisuutta pohtivat muiden muassa filosofit Antifon, Theofrastos ja Aristoteles. Meidän arkipäiväisessä elämässämme kello edustaa meille aikaa, ja samalla tavoin seteli edustaa meille rahaa. Se on arvokas. Vai onko? Oikeastaanhan seteli on vain pala paperia, eikä yhtään sen arvokkaampi kuin se pieni pala muovia, jota me kutsumme pankki- tai luottokortiksi.
Suomen kielen sana ”raha” tarkoitti alun perin turkista, yleisimmin oravannahkaa. Vanha kunnon oravannahkakin olisi varmaan arvokkaampi kuin nuo palat paperia tai muovia, kryptovaluutoista puhumattakaan.
Oli aika, jolloin raha oli kullasta, hopeasta, kuparista tai pronssista tehtyjä kolikoita. Tuolloin rahan arvo perustui sen metallin arvoon, josta raha oli tehty. Nyt on toisin. Kryptovaluutat elävät villiä ja vapaata elämää. Digitaalista valuuttaa louhimalla voi tulla miljonääriksi. Miten oravannahoista tultiin Bitcoineihin?
Nanosekunnin tarkkuudella -sarjan uudet jaksot 9-12 seikkailevat rahan maailmassa. Raha on omituinen asia, jota ilman ei nykyistä maailmaa voi edes ajatella. Mitä kaikkea kätkeytyy mielikuvitukselliseen asiaan nimeltä raha?
Toimittaja, käsikirjoittaja ja äänisuunnittelija: Jukka Mikkola
Tuottaja: Pertti Ylikojola
Kuva: Heidi Gabrielsson
Kausi 2: Seikkailua menneisyyden, tulevaisuuden, tieteen ja mielikuvituksen maisemissa.
Vuonna 2000 maailmassa ei ole sotaa, köyhyyttä eikä rikollisuutta. Vuonna 2001 ihminen lentää Jupiteriin. Internet luhistuu vuonna 1996. Vuonna 1984 Isoveli valvoo. Vuonna 1999 tulee maailmanloppu. Luonnonvaraiset eläimet ovat kadonneet vuonna 2000. Vuonna 2088 tekoäly voittaa ihmisen.
Tulevaisuuteen on vaikea nähdä. Sanotaan, että meillä on taipumus yliarvioida kehitys tulevan vuoden aikana, ja samalla taipumus aliarvioida se, mitä tulee tapahtumaan seuraavan kymmenen vuoden aikana.
Miksi tulevaisuuteen on niin vaikea nähdä, vaikka meillä on tätä nykyä käytettävissämme tietoa, faktaa ja dataa enemmän kuin milloinkaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa? Meillä on ympärillämme asioita, joita menneiden vuosikymmenien futurologit eivät osanneet edes kuvitella. Miksi me olemme edelleen niin huonoja ennustajia?
Nanosekunnin tarkkuudella -sarjan jaksot 5-8 seikkailevat menneisyyden, tulevaisuuden, tieteen ja mielikuvituksen maisemissa. Millaiset ovat ihmisen kyvyt ja mahdollisuudet nähdä, mitä on tulossa? Voiko tulevaisuuteen vaikuttaa?
Toimittaja, käsikirjoittaja ja äänisuunnittelija: Jukka Mikkola
Tuottaja: Pertti Ylikojola
Kuva: Heidi Gabrielsson
Kausi 1 käsittelee aikaa.
Monia aikaan liittyviä seikkoja on vaikea käsittää arkijärjellä. Aika on jotakin, joka koskee meitä kaikkia. Aika liittyy jokaisen elämään, alusta loppuun. Aikaa mitataan, sitä säästetään ja sen kanssa kiirehditään. Aika on suhteellista, sanotaan. Mitä aika todella on? Näkemyksiä ja selityksiä on monia. Filosofisesti pohdiskeleva ja villisti aikamatkaileva neliosainen audiosarja seikkailee ajasta ja paikasta toiseen.
Toimittaja Jukka Mikkola
Tuottaja Pertti Ylikojola
Kuva: Heidi Gabrielsson