Turun kaupunki ilmoitti yt-neuvottelujen tuloksena muun muassa lomauttavansa johtohenkilöstöään. Kaupunki siis hakee kuumeisesti säästöjä.
Kun kysyimme asiaan kansalaisten mielipiteitä, niin monet pitivät ratkaisua ihan järkevänä ja suoraselkäisenäkin sitä, että johtajista lähtien lomautetaan. Mutta Turun päätöksestä nousi myös sellaisia kommentteja, että ”entäs ne muut suojatyöpaikat, eikös niistäkin voisi leikata!?”.
Mutta mitä oikeastaan edes tarkoittaa suojatyö?
Kahvipöytäkeskusteluissa suojatyöpaikoilla varmasti tarkoitetaan yleensä sellaisia töitä, joilla ei koeta olevan hirveästi käytännön merkitystä. Tai sitten sellaista ihmistä, jonka uskotaan nauttivan palkkaa, vaikka hänellä ei olisi pätevyyttä työhönsä.
Suojatyölle on kuitenkin määritelty laissa ihan oma merkityksensä: suojatyö on vammaisten ja vajaakuntoisten henkilöiden perinteinen työllistämismuoto. Sille on tyypillistä, että työtä tehdään erityisesti tähän tarkoitukseen perustetuissa työkeskuksissa. Suojatyöstä on säädetty sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalle kuuluvassa invalidihuoltolaissa.
Kalle Mäkelä tapasi Turun yliopiston taloussosiologi Arttu Saarisen, jonka mukaan keskustelu niin sanotuista suojatyöpaikoista tai turhista työntekijöistä on täysin turhaa ja jopa epäkunnioittavaa.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA:
