Tiede antaa hitaasti vastauksia koronaan, mikä avaa oven valeuutisille – "Lukijalla on valtava vastuu tunnistaa huuhaa"
Koronavirus jyllää maailmalla, ja media – sekä perinteinen että sosiaalinen – pursuaa jos jonkinlaista juttua ja artikkelia tähän tämän vuosituhannen vitsaukseen liittyen.
Niin sanotulla perinteisellä medialla on vastuu uutisoida koronasta faktoihin perustuen, mutta tieteeseen pohjautuva journalismi voi tuntua yleisön mielestä joskus turhauttavalta: varsinkin koronaviruksen kohdalla tiede löytää uusia vastauksia hitaasti.
Taistelu lukijoista, klikeistä ja mainostuloista voi johtaa myös siihen, että valeuutiset ja muu huuhaa lähtevät leviämään netissä kulovalkean tavoin.
Vastalääke.fi-sivuston väki haluaa yleistajuistaa terveys -ja lääketiedejournalismia. Samalla sivusto pyrkii taistelemaan kaikenlaista huuhaa-uutisointia vastaan.
Yhdistyksen perustivat runsas vuosi sitten Turun lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijat, ja Vastalääke-sivusto palkittiin maaliskuun alussa Vuoden journalistisena tekona 2019.
Kalle Mäkelä kysyi Vastalääke.fi -sivuston Karoliina Knuutilta, millä mielin he ovat seuranneet kotimaisen median tapaa uutisoida koronaan liittyen – ja miksi pandemiasta lopullisia vastauksia janoavan yleisön on vain jaksettava odottaa, että tiede saa koronaviruksen aisoihin.
Samalla käy ilmi, mitä yhteistä on nettitrolleilla ja Sherwoodin metsässä lymynneellä Robin Hoodilla.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA:
