Puhdistus Petroskoissa
Tuhansia suomalaisia, punapakolaisia, kommunisteja, loikkareita ja ennen kaikkea amerikansuomalaisia muutti 1920-luvulla ja 1930-luvun alussa Neuvosto-Karjalaan rakentamaan uutta ihanneyhteiskuntaa. Amerikansuomalaisten joukossa oli tanssimuusikoita ja klassisen musiikkikoulutuksen saaneita. Pääkaupunkiin Petroskoihin syntyi klubeja, joissa tanssiorkesterit soittivat villejä muotitansseja ja amerikansuomalaiset näyttivät karjalaisille, inkeriläisille ja venäläisille, kuinka foxtrotia tanssittiin.
Amerikansuomalaisten soittotaito oli niin korkealla tasolla, että Neuvosto-Karjalan pääministeri Edvard Gylling antoi kapellimestari Karl Rautiolle tehtäväksi perustaa Petroskoihin sinfoniaorkesterin.
Musiikkikulttuurin kukoistuskausi jäi kuitenkin lyhyeksi. Poliittinen ilmapiiri kääntyi 1930-luvun puolivälissä suomalaisille epäsuotuisaksi. Stalinin vainot kohdistuivat kaikkiin kansallisuuksiin ja erityisesti suomalaisiin.
Haastateltava professori Pekka Suutari Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitokselta. Toimittajat Tiina-Maija Lehtonen ja Laila Tarpila. Äänisuunnittelija Juha Hjelm. Tuottaja Maija Kaipainen.
Kollaasikuvassa: Kohtaus Karl Raution ja Lauri Jousisen säveltämästä ja Lauri Luodon käsikirjoittamasta musiikkinäytelmästä Herra Melperi lähtee sotaan Petroskoin suomalaisessa teatterissa 1935, Petroskoin radiokomitean orkesteri 1932 ja Neuvosto-Karjalan pääministeri Edvard Gylling vangittuna Moskovassa 1938. Graafikko Janika Koli.