Venäjän perustuslaki muuttuu, Ukrainan rajalle tuodaan rautaa ja oppositiojohtajaa kidutetaan vankilassa.
Haastattelussa ulkopoliittisen instituutin vanhempia tutkija Jussi Lassila ja Ylen entinen Moskovan kirjeenvaihtaja, väitöskirjatutkija Jarmo Koponen.
Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti viime viikolla lain, joka mahdollistaa hänelle olla ehdolla vielä kaksi kertaa. Aiempi perustuslaki olisi estänyt Putinin jatkamisen nykyisen presidenttikauden jälkeen, joka päättyy 2024.
"Putinhan teki tavallaan vallankaappauksen. Hän antoi itselleen lisää aikaa, että voi olla 83-vuotiaaksi saakka presidenttinä. Koko lakimuutos on tähdännyt tähän yhteen päämäärään, että presidentti ja hänen hallintakoneistonsa pysyisi vallassa," Koponen sanoo.
"Se on irvokas teatteri, johon ilmeisesti Kreml myös uskoo. On olemassa formaalit demokratioille tutut instituutiot, mutta päätöksenteko tapahtuu hyvin keskitetysti, mutta rituaalia halutaan pitää loppuun", Lassila kertoo.
Perustuslakiin kirjataan myös esimerkiksi, että avioliitto on vain miehen ja naisen välinen ja usko jumalaan mainitaan venäläisiä yhdistäväksi tekijäksi. Venäjän entisille presidenteille annetaan elinikäinen syytesuoja.
"Nyt kyse on rehellisemmin konservatiiviseen, autoritääriseen, jopa diktatuuriin kallellaan olevan systeemin perustuslaki ", Lassila toteaa.
Koposen mukaan lakipaketissa on täkyjä myös muulle maailmalle: "Venäjä pelaa koko ajan omaa suhdettaan muihin maihin".
Miksi Venäjä on tuonut sotakalustoa Ukrainan rajalle?
Koponen arvioi, että kyseessä voi olla hämäys, joka liittyyv veden siirtämiseen. Lassila huomauttaa, että jos erityisoperaatio on meneillään, Venäjä pyrkii tekemään sen kätketysti.
Mikä rooli vankilassa kidutetulla oppositiojohtajalla Aleksei Navalnyillä on tässä kuviossa?
Lassila arvioi, että ihmisten huomio ehkä yritetään saada pois Navalnyistä kiinnittämällä huomio Ukrainaan.
Toimittajana on Linda Pelkonen.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: