Suomi keisarin alamaiseksi
Suomen sota 1808-09 siirsi Suomen Ruotsin alaisuudesta osaksi keisarillista Venäjää. Sodan aikana armeijat marssivat Suomen läpi ja aiheuttivat siviileille paljon vahinkoa. Asumukset paloivat ja ohi kulkevat sotilaat veivät taloista kaiken ruuan. Armeijoiden mukana kulkivat tappavat kulkutaudit.
Kun sota sitten päättyi, oli sopeutuminen aluksi vaikeaa. Ruotsinaikainen ruotuarmeija lakkautettiin ja sen 12 000 sotilasta jäi ilman työtä. Rikollisuus lisääntyi, kun työttömät sotilaat ajautuivat tekemään ryöstöjä ja jopa murhia. Rahatalous oli jonkin aikaa sekavassa tilassa, kun liikkeellä oli kuutta eri valuuttaa, sekä venäläistä että ruotsalaista. Talonpojat eivät aina tienneet, missä rahassa verot piti maksaa. Kun Venäjälle ennestään kuulunut Vanhan Suomen alue liitettiin muuhun Suomeen, sen saksan- ja venäjänkieliset virkamiehet saivat potkut, koska eivät osanneet ruotsia.
Sarja kertoo tavallisten suomalaisten elämästä uuden keisarillisen Venäjän vallan alla.
Haastateltavina: tohtori Jaana Luttinen, professori Petri Karonen, Dosentti Anu Koskivirta, tutkijatohtori Riikka Miettinen, dosentti Antti Räihä ja dosentti Jyrki Paaskoski
Toimittaja on Virpi Väisänen. Kuva: Yle / Laura Rahinantti.