Haalistuva vallankumous
Keväällä 2021 Kuubassa koettiin symbolisesti suuri muutos. Kommunistisen puolueen pääsihteeri Raúl Castro luopui tehtävästään. Vuoden 1959 jälkeen maan johdossa on ensimmäistä kertaa henkilö, jonka sukunimi ei ole Castro. Puolueen johtoon tuli Miguel Díaz-Canel, joka vaikuttaa vallankumouksen sankareihin, Fidel ja Raúl Castroon ja Ernesto "Che" Guevaraan, verrattuna kovin värittömältä.
Kolmeosaisessa sarjassa palataan Kuuban ja sen vallankumouksen historiaan. Kun Fidel Castro kapinallisineen kävi sissisotaa diktaattori Batistan joukkoja vastaan, mukana oli myös katolilaisia pappeja ja Kuuban katolinen kirkko tuki vallankumousta. Tutkija Petra Kuivalan ainutlaatuinen tutkimus Kuuban katolisen kirkon arkistoissa avaa uudenlaisen näkymän vallankumouksen alkuvaiheisiin ja siihen, miten vallankumous muuttui sosialistiseksi 1960-luvun alussa.
1970- ja 80-luvuilla Neuvostoliiton tukea virtasi Kuubaan ja kuubalaisilla meni hyvin. Fidel Castron ja Kuuban poliittinen vaikutusvalta oli suurimmillaan. Myös Suomessa Kuuban vallankumous kiehtoi, ja suomalaisia lähti prikaatimatkoille tukemaan vallankumousta. Tosin jotkut innostuivat paljon enemmän kuubalaisesta musiikista kuin politiikasta.
Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen Kuuba ajautui suuriin vaikeuksiin ja maassa nähtiin jopa suoranaista nälkää. Turismia avattiin ja siitä tuli maan tärkein elinkeino. Kuubasta tuli myös suomalaisten suosittu lomakohde. Nyt maa on jälleen suurissa vaikeuksissa. Mitä vallankumoukselle ja kuubalaisille kuuluu tänään?
Haastateltavina entinen Suomi-Kuuba-seuran puheenjohtaja Kaisa Savolainen, tutkijatohtori Petra Kuivala, toimittaja Antti Halinen, Risto "Papá Montero" Vuorimies ja tanssinopettaja Carlos Correa.
Toimittajana Harri Alanne.
Sarja on osa Yle Radio 1:n Latinalaisen Amerikan heinäkuuta.