Marko Haavisto ja Esa Eloranta tiesivät molemmat jo varhaisessa teini-iässä, että heistä tulee muusikoita. Markon ura alkoi 15-vuotiaana Badding Rockers - yhtyeessä ja bändin musiikki tuli suuremman yleisön tietoisuuteen, kun ohjaaja Aki Kaurismäki käytti Badding Rockersin musiikkia elokuvissaan “Tulitikkutehtaan tyttö” ja “Kauas pilvet karkaavat”.
Badding Rockersin jälkeen Marko perusti Marko Haavisto & Poutahaukat -yhtyeen, joka päätyi esiintymään Aki Kaurismäen palkittuun “Mies vailla menneisyyttä” -elokuvaan.
Esa Eloranta oli hieman toisella kymmenellä kun hän näki Hurriganes-yhtyeen keikalla Oulussa.
“Se valtava musiikillinen energia ja kruununa Hurriganesin basistin, Cisse Häkkisen äärimmäisen komea rock olemus! Se teki minuun valtavan vaikutuksen ja päätin, että minusta tulee Cisse Häkkinen.”, Esa nauraa.
Esasta ei tullut Cissen kaltaista basistia, mutta hänestä tuli Garbo-yhtyeen keulakuva ja sittemmin sooloartisti ja lauluntekijä. Esa on tehnyt arviolta tuhatviisisataa biisiä paitsi itselleen, myös muun muassa Katri Helenalle, Matti Eskolle, Kari Tapiolle ja Jorma Kääriäiselle.
Kaksituhatta kymmenen vuoden paikkeille osunut lama ja sen myötä keikkojen katoaminen oli katkaista Marko Haaviston muusikon uran.
“Kouluttauduin taksikuskiksi, kun jostain piti saada perheelle leipää. Ajattelin, että nyt on laulut laulettu ja nyt tehdään sitten loppuelämä muita töitä, mutta eihän se niin mennyt”, Marko muistelee. Muusikkous oli kuitenkin niin suuri osa Markon identiteettiä, että elämä ilman musiikkia muuttui merkityksettömäksi.
“Huomasin masentuvani ja jotenkin kadotin itseni. Onneksi ympärillä oli ihmisiä, jotka tukivat ja uskoivat minuun.” Taksikuskin hommat jäivät, samoin myös ajatukset ammatinvaihdosta. Ja Markon kynä alkoi suoltaa uutta musiikkia. “Eihän sisintään vastaan kannata pyristellä. Musiikki on tieni, vaikka se onkin välillä kapea ja kivinen, mutta sitä kuljen ja varsin tyytyväisenä”, Haavisto hymyilee.
Lama-aika otti mittaa myös Esa Elorannan muusikkourasta. Samaan aikaan Kun Marko Haavisto lopetteli yövuoroaan taksikuskina oli Esa Eloranta matkalla vihannestukun kahdentoista tunnin työvuoroon.
“Minulla oli takana vuosi ilman yhtään keikkaa. Oli pakko keksiä jotain, josta saisi tuloja perheen elättämiseen.”
Perheen talous koheni kun Esa meni varastomieheksi vihannestukkuun. “Hintana oli, että kadotin täysin itseni lauluntekijänä ja myös ihmisenä. En saanut aikaiseksi ensimmäistäkään biisiä ja voin erittäin huonosti.” Esa otti lopputilin varastohommista ja päätti jatkaa lauluntekijänä, vaikka taloudellinen tulevaisuus oli erittäin epävarmalla pohjalla. “Sillä tiellä ollaan. Eikä kaduta, vaikka välillä on tiukkaa, etenkin näin Korona-aikana”, Esa toteaa.
Pelle Miljoonan merkitys on ollut Marko Haavistolle ja Esa Elorannalle todella suuri. “Teimme bändini kanssa englanninkielistä musiikkia, eikä minulle tullut mieleenkään laulaa suomeksi, kunnes näin Pellen keikalla Oulussa”, Esa muistelee.
Seuraavana päivänä Esa meni treenikämpälle ja ilmoitti, että tästä lähtien hän tekee tekstit suomeksi. Marko Haavisto teki Pelle Miljoonan teksteistä seinätauluja. “Minulla oli murrosiässä aika vaikeaa. Kiusaamista koulussa ja aika yksinäistä. Olen kaunis -kappaleen sanat olivat minulla seinällä ja sain niistä valtavasti voimaa” , Marko kertoo.
Esa Elorannan ja Marko Haaviston tulkintoja Pelle Miljoonan kappaleista julkaistaan kymmen kappaleen verran vuonna 2022.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA:
