Kyberturvallisuus ja Ukrainan sota: millaisia kyberhyökkäyksiä on nähty Ukrainan sodassa? Entä miten Suomen pitäisi parantaa kyberturvallisuuttaan?
Keskustelemassa valtion kyberturvallisuusjohtaja Rauli Paananen, kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnell ja kyberturvallisuusasiantuntija Jarkko Kinnunen Enfo Oy:stä.
Venäjä on kohdistanut Ukrainaa vastaan perinteisten sotatoimien lisäksi kyberhyökkäyksiä jo ennen laajamittaisen hyökkäyssodan käynnistämistä.
"Ukrainaan on kohdistunut viimeisen 10 vuoden aikana merkittävä määrä hyökkäyksiä kriittistä infrastruktuuria kohtaan, palveluestohyökkäyksiä, vakoilua, urkintaa, erilaisia haittaohjelmia. Ilmiöinä näitä kaikkia on nähty myös Suomessa", Paananen kertoo.
Hakkerit ympäri maailmaa ovat olleet Ukrainan tukena kybersodassa Venäjää vastaan.
"Tässä digimaailmassa ollaan valjastamassa ketä tahansa mistä päin maailmaa tahansa mihin toimiin tahansa", Limnell kertoo.
Esimerkiksi Venäjän TV-lähetyksiä on hakkeroitus ja niillä on esitetty Venäjän sotapropagandakuvaston sijaan muuta kuvastoa Ukrainan sodasta.
Venäjä aikoo nyt irrottautumaan mahdollisimman paljon globaalista internetistä. Limnell näkee motiivina, että informaatiotila halutaan pitää omassa hallinnassa.
Kinnunen esittää huolen myös tavallisten venäläisten informaation saannista, jos Venäjä irrottautuisi globaalista internetistä.
"On tekinisiä mekanismeja estää, mitä päästetään ulkomaailmaan ja mitä ulkomaailmasta takaisin, että kyllä normaalin venäläisen kansalaisen elämä silloin hankaloituu informaation saannin kannalta ja propagandan merkitys kasvaa", Kinnunen pohtii.
Entä miten Suomen kyberturvallisuutta voitaisiin parantaa?
Toimittajana on Linda Pelkonen.
Muuta Ukrainaan tai Venäjään liittyvää kuunneltavaa löydät kootusti Yle Radion 1:n Areena-sivuilta.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: