Kylmä tekee hyvää - Toimittaja Juha Mäntykenttä on testannut pakastinarkussa uimista positiivisin tuloksin
Kylmä aktivoi kehon ruskeaa rasvaa ja se on terveydelle hyväksi. Aktivoitunut ruskea rasva lisää energian kulutusta, lämmittää kehoa, parantaa sokeriaineenvaihduntaa ja välittää aivoille tiedon kylläisyyden tunteesta. Kylmäaltistuksen sanotaan myös lisäävän resilienssiä eli psykkistä palautumiskykyä.
https://yle.fi/aihe/a/20-10002144
Toimittaja Juha Mäntykenttä ollut kiinnostunut avantouinnista jo useiden vuosien ajan. Lähimmälle avantouintipaikalle on kuitenkin kymmenien kilometrien matka. Kylmäaltistuksen pystyy tekemään myös helpommin. Juha Mäntykenttä innostui kylmän terveysvaikutuksista viime syksynä niin paljon että hommasi takapihalleen vanhan pakastinarkun. Juha Mäntykenttä saumasi arkun sisäreunat silikonilla ettei vesi vuotaisi pois, täytti arkun vedellä, lisäsi veteen hieman klooria että vesi pysyy helpommin puhtaana ja aloitti uuden harrastuksen. Nyt lähes puolen vuoden käytön jälkeen kokemukset ovat olleet positiivisia. Olo pikaisen kylmäpulahduksen jälkeen on raukea. Vielä on hankala sanoa mitä kehossa on tapahtunut, mutta ensivaikutulman mukaan positiivisiin vaikutuksia on.
- Hankala vasta puolen vuoden kokemuksen jälkeen on tarkkaan sanoa millaisia terveysvaikutuksia pakastinarkku-uimisella on ollut, mutta haluan uskoa että resilienssi eli psyykkinen palautumiskyky on kasvanut edes pikkuisen kylmäaltistuksen ansiosta. Ainakin tuntuu siltä että kylmän sietokyky on parantunut, Juha Mäntykenttä analysoi.
Takapihalle oleva kylmäallas on helpottanut avantouintikokemuksen ja kylmäaltistuksen saamista merkittävästi.
-Ennen avantouintipaikalle piti matkata edestakaisin useita kymmeniä kilometrejä. Nyt allaspulahdukseen menee muutamia minuutteja. Vedessä voi käydä heti aamulla. Tämä on yllättävän kätevää ja helppoa, Juha Mäntykenttä tuumailee.
Juha Mäntykenttä kertoi käyttökokemuksistaan pakastinarkku-uimisesta Sirkku Savusalon juontamassa aamulähetyksessä.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA:
