Pitääkö ilmastopolitiikan perustua tieteeseen?
Keskustelemassa ympäristöpolitiikan professori Janne Hukkinen ja tutkija Anna Kukkonen.
Kukkonen on mukana Koneen säätiön rahoittamassa tutkimushankkeessa “Tieteellinen tieto ja politiikkaverkostot ilmastopoliittisessa päätöksenteossa”.
Kukkosen mukaan politiikassa ei hyödynnetä tieteellistä tietoa monista syistä: tutkittu tieto ei sovi poliittiseen agendaan tai se uhkaa tiettyjen taloudellisten eturyhmien intressejä.
Hukkisen mielestä nyt keskitytään liikaa psykologisiin tutkimuksiin ilmastonmuutoksen ympärillä. Hän näkee, että järjestyksen pitäisi yhteiskunnassa olla se, että ensin tehdään yhteiset säännöt yhteiskunnassa ja sitten vasta psykologista tutkimusta.
"On pilvin pimein ympäristötieteen tutkimusta, että kaikkein heikoimmat ohjausinstrumentit ovat niitä joissa yritetään hellästi informoida ja hellästi tuupata", Hukkinen sanoo.
Ongelmana ilmastonmuutostyön kannalta on, että se uhkaa monien eturyhmien intressejä. Esimerkiksi Influencemap-tutkimusorganisaation mukaan viisi maailman suurinta pörssilistattua energiayhtiötä, Chevron, BP, ExxonMobil, Shell ja Total käyttävät vuosittain noin 178 000 miljoonaa euroa lobatakseen ilmastonmuutoksen pysäyttämistä vastaan.
Toimittajana on Linda Pelkonen.
Oikaisu: Toisin kuin ohjelmassa sanotaan, Matti Virtanen ei ole "Alfa-tv:n toimittaja" vaan freelancer.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: