Miten inflaatio vaikuttaa Suomeen ja suomalaisiin?
Haastattelussa Säästöpankin pääekonomisti Henna Mikkonen, Laboren ennustepäällikkö Sakari Lähdemäki ja PTT:n toimitusjohtja Markus Lahtinen.
Inflaatio on Euroopassa noin kahdeksan prosenttia ja Suomessa noin seitsemän prosenttia toukokuussa. Alle kahden prosentin inflaatioon tottuneille suomalaisille tämä merkitsee suuria muutoksia. Talouden kasvuvauhti on hidastunut.
Miten Ukrainan sota vaikuttaa Suomen talouteen? Onko ilmassa peräti stagflaation mahdollisuus?
Lahtinen näkee, että nykytilanteessa on samanlaisia elementtejä kuin 1970-luvun stagflaatiossa.
"Meiltä virtaa entistä enemmän rahaa öljyä ja energiaa tuottaviin maihin ja meillä on vähemmän rahaa talouden sisällä. Tänä vuonna heikkenee ostovoima ja talouskasvu", hän listaa kehityskulkua.
Myös Lähdemäki näkee, että stagflaation riski on suurempi nyt kuin aiemmin.
"Ilman sotaa oltaisiin Euroalueella pitkästä aikaa reipasta talouskasvua, mutta nyt sota sotki tilannetta. Korkea inflaatio ja matala työttömyys on pikemminkin merkki ylikuumenemisesta kuin stagflaatiosta. Tässä on ristiriitaisia signaaleja nyt, mutta riski on silti olemassa", hän kertoo.
Miten tähän vaikeaan tilanteeseen tulisi varautua?
Lahtinen varoittaa, että syksyllä moni tulee näkemään miltä tuntuu kun reaalitulot laskevat.
Mikkonen suosittelee ihmisiä nyt pohtimaan voiko menoja karsia, tuloja parantaa, tarkistaa kestääkö omat velat korkojen nousua ja pohtia myös säästöjen tilannetta uudelleen.
"Ne joilla velkaa on, ja se on sidottu vaihtuvakorkoisiin lainoihin, niin lainanhoitokulut alkavat nousta", Mikkonen sanoo.
Toimittajana on Linda Pelkonen.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: