Harmony Sisters levytyksiä 1936-1939 – orkesterina Dallapé
Mukana Sataman valot & Lumikki
Kotkalaiset Valtosen sisarukset, mezzosopraano Vera (1914–1997), altto Maire (1916–1995) ja sopraano Raija (1918–1997) muodostivat 1930-luvun puolivälissä lauluyhtyeen Harmony Sisters. Vuonna 1992 julkaistiin Maarit Niiniluodon kirjoittama muistelmateos "Harmony Sistersin tarina - Sulle salaisuuden kertoa mä voisin", jossa sisarukset kukin vuorolaan muistelivat yhtyeen kahdenkymmenen vuoden historiaa.
Raija Valtonen kertoi muun muassa varhaisesta levytyksestä Dallapé-orkesterin kanssa vuodelta 1937, jolloin Harmony Sisters äänitti muiden muassa suuren menestyksensä Sataman valot: "Harbour Lights oli Jimmy Kennedyn ja Hugh Williamsin iskelmä, jonka Kerttu Mustonen suomensi Sataman valoiksi. Se oli kyllä amerikkalainen, mutta hidas, joten siihen sopi hyvin suomalainen teksti. Olimme edellisen vuoden lokakuussa 1936 laulaneet Yleisradiossa Dallapén kanssa, ja siitä on säilynyt yhtenä kappaleena tehty pikalevy, jossa oli saman säveltäjän hidas foksi Purppurapurjeet (Red Sails in the Sunset) Masa Jäppilän suomentamin sanoin sekä Irving Berlinin svengaava Cheek to Cheek.
Sataman valoista tuli Harmony Sistersin ensimmäinen varsinainen levy vuonna 1937. B-puolena oli Dallapén laulusolistin A. Aimon Sinitaivas, ehkä meihin ei vielä niin paljon uskottu, että olisimme saaneet savikakun molemmat puolet itsellemme.
Sataman valojen levytys tehtiin Dallapén suuren tanssiorkesterin kanssa Helsingin Vanhassakaupungissa eräässä nuorisoseuran talossa. Se oli ihan kuin lato. Paikalla oli vain yksi mikrofoni koko orkesterille ja meille, joten kaikki meni samalla kertaa sisään. Emme käyneet Dallapén konserteissa ja tansseissa Kotkassa, koska he aina esiintyivät työväentalolla: sinne me ei menty. Emme olleet kuulleet orkesteria, mutta tiesimme sen kyllä.
Kun levymme julkistetiin, radio alkoi heti soittaa sitä. Sen kuunteleminen tuntui aika humoristiselta. Meistä se oli kauhean kivaa. Usein kun kävelimme kolmisin kadulla, pojat sanoivat: "Kato, tuolta tulee Sataman valot!" Saimme ensilevystä heti tällaisen lempinimen kotikaupungissa."
Maire Ojonen puolestaan muisteli toisen menestyksen, Pienen sydämen syntyä: "Dallapé pyysi minua laulamaan soololevyn Pieni sydän. Se tehtiin pari vuotta myöhemmin, samana päivänä kun Harmony Sisters lauloi levylle slowfoksin Hawaiin kellot. Soololevyn tekeminen ilahdutti, vaikka en pitänyt ääntäni niin ihmeellisenä. Tietenkin minua ujostutti kovasti laulaa yksin. Laulu oli nimimerkki Walter Raen taakse kätkeytyvän Valto Tynnilän, joka teki paljon musiikkia Dallapélle, ikimuistoiset sanat taas Tatu Pekkarisen. Tynnilä katosi sitten talvisodassa 1939.
En halunnut levyttää Maire Valtosena, vaan työtoverini keksivät nimimerkin Laulusirkka. Ääneni kuulosti miehen ääneltä tällä levyllä, mutta silti hyväksyin heidän ehdotuksensa. Vasta monen vuoden päästä ymmärsin, että Laulusirkan Pieni sydän kesäkuulta 1939 oli ensimmäinen naisen tekemä iskelmälevy koko Suomessa."
Kuvassa Harmony Sisters eli Valtosen sisarukset Maire (ylimpänä), Vera ja Raija vuonna 1937. Harmony Sistersin arkisto. Kuvaaja Tenhovaara.
Toimittaja: Tiina-Maija Lehtonen