Sixten Korkman kritisoi kapitalistista markkinataloutta: "On koettu yli 100 finanssikriisiä"
Onko kapitalistisella markkinataloudella vielä tulevaisuutta sen useista ongelmista huolimatta? Miksi talouskriisejä on yhä useammin? Miten järjestelmää pitäisi muuttaa?
Haastateltavana taloustieteilijä Sixten Korkman.
"Kaikki hyvin jos markkinataloust tai kapitalismi on yhteiskunnan renkin, mutta jos se pääsee niin hallitsevaan asemaan kuin nyt on tapahtunut niin silloin vaarana on, että elämme rahavallassa pikemminkin kuin kansanvallassa. Silloin ongelmia ei ehkä korjata ja ne sen kun kärjistyy ja ovat uhkana viime kädessä jopa demokratialle, kuten on tapahtunut modernin demokratian kehdossa eli Yhdysvalloissa", Korkman sanoo.
Kirjassa Korkman kertoo, että "maailma on kolmen viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana kokenut yli sata merkittävää finanssikriisiä" ja "finanssikriisejä on maailmassa esiintynyt ainakin yhtä kauan kun on ollut pankkeja". Järjestelmää pitäisi Korkmanin mukaan parantaa.
Uusliberalismi on Korkmanin mukaan viety liian pitkälle esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Mitä Suomi voi oppia näistä esimerkeistä?
Kapitalistisella järjestelmällä on suuria ongelmia vastata eriarvoisuuden ja ilmaston kuumenemisen kärjistymiseen. Korkman on erityisen huolissaan siitä, miten Eurooppa, Amerikka ja Kiina pääsevät riittävään yhteistyöhön ilmastotoimissa. Hänen mielestään talouskasvua ei pidä kuitenkaan lopettaa ilmastotoimena, vaan suunnata kulutusta uudelleen.
Toimittajana on Linda Pelkonen.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: