Kuka tahansa voi ajatua elämän turbulensseihin, joissa tarvitaan matalan kynnyksen tukea.
Liuku päihdepolulle ja pois yhteiskunnasta saattaa alkaa post doc -tutkija Keiju Vihreäsalon mukaan tilanteista, joissa lapsi ja nuori tai heidän perheensä ei saa ajoissa tarvitsemaansa tukea.
On olemassa risteyskohdissa olevia lapsia ja nuoria tai heidän perheitään, jotka tarvitsevat tukea. Köyhyys, perheen päihdeongelmat, neuropsykiatriset ilmiöt ja erilaiset elämäntapahtumat voivat altistaa sille, että lapsi tai hänen vanhempansa ajatuvat turbulenssiin, jossa matalan kynnyksen tuen tarjoaminen voisi ehkäistä ongelman syvenemistä, sanoo Vihreäsalo toimittaja Satu Kivelän haastattelussa.
Havaintoja ihmisestä -sarjaan kokemuksiaan kertoo 31-vuotias nimimerkki JA. Hän haki yhdeksännellä luokalla apua nuorisopoliklinikalta. ”Olin jo niin vakavasti masentunut etten pystynyt käymään koulua. Ilman terkkaria ja hyvin toimivaa ja koppia ottanutta poliklinikkaa olisin ehkä syrjäytynyt”, sanoo nimimerkki JA.
Lähteet:
Autio, Antti (2022) Hukkasin sut
Ehkäisevän Päihdetyön järjestöverkosto (2022) Päihdejärjestöt ovat huolissaan huumekuolemista - jokaisen luvun takana on jollekin tärkeä ihminen
Juntunen, Laura (2022) Subutex-kaupungin kasvatit -kirja
Kare Johanna ja Irti Huumeista ry:n TUSKASSA-näyttely (2022). Näyttely on osa Kareen KATSO IHMINEN® -näyttelykonseptia.
Toinen Podcast (2022) Nuorten syrjäytyminen - Miika Mehmet ja Muttaqi Khan.
Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (2017) Vanhemman päihdeongelma vaarantaa lapsen kehityksen
Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (2022) Nuorten syrjäytymisen ehkäisy
Vihreäsalo, Keiju Läpinäkyvät lapset ja nuoret. Palvelujärjestelmien syrjäyttävät käytännöt -artikkeli teoksessa teoksessa Johanna Linner Matikka & Tiia Hipp (toim.) Traumainformoitu työote. Helsinki, PS-kustannus, ilmestyy 1/2023.
Äänisuunnittelija: Juha Jäntti.
Lukijat: Susanna Vainiola ja Jenniina Järvi.
Tuottaja: Pertti Ylikojola.
Kuva: Jukka Lintinen ja Tuuli Laukkanen.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: