Urbaanilegendan lyhyt historia
Urbaanilegendojen klassikko, katoava liftari on matkustanut ahkiosta hevoskärryillä nykyajan tiktokvideoihin. Nykytarinat voivat olla ytimeltään vanhoja - ne muuttuvat liikkuessaan maasta ja kulttuurista toiseen. Osa tarinoista pitää pintansa vuosisadasta toiseen, mutta osa sopeutuu uusiin ympäristöihin ja asiayhteyksiin: tarinan ydin pysyy samana, mutta yksityiskohdat vaihtuvat palvelemaan kertojan tarkoitusperiä. Toiset tarinat taasen kiertävät vain tietyssä historiallisessa vaiheessa kuvastaen kyseisen ajan yleisiä asenteita.
Monet kiertotarinat ovat ytimeltään ikiaikaisia ja useita niistä on käytetty yllättävän samoihin tarkoituksiin. Variaatiota on syntynyt kulttuurisen ja historiallisen kontekstin mukaan. Jokainen kertoja maustaa mehevän juttunsa aikaan ja paikkaan liittyvillä yksityiskohdilla.
Mitä urbaanilegendat kertovat menneen aikakauden käsityksistä ja uskomuksista?
Sarjassa tarkasteltavat kiertotarinat on jaettu tarinoihin, jotka käsittelevät sekä ihmisen omaa kehoa, suhdetta toiseen ihmiseen ja ihmisen tarvetta tulla toimeen ympäristönsä kanssa. Teemat vaihtelevat harmittomista uskomuksista muukalaisvihaan ja propagandaan.
Kuinka vastaanotamme epäilyttävät uutuudet ja outoudet, joita kehittyvä teknologia on meille tarjonnut kautta historian?
Sarjan asiantuntijoina ovat perinteentutkija Kaarina Koski, kulttuurihistorioitsija Anu Korhonen, historiantutkija Samu Nyström ja kulttuurintutkija Toni Saarinen.
Tarinoiden lähteinä ovat Leea Virtasen kirjat
- Varastettu isoäiti: Kaupungin kansantarinoita. Helsinki: Tammi, 1987
- Apua! Maksa ryömii: Nykyajan tarinoita ja huhuja. Helsinki: Tammi, 1996.
Yle Radio 1:n Urbaanilegendan lyhyt historia on sisarsarja Radio Suomen Urbaanilegendat -sarjalle. Se tutkii urbaanilegendojen syntyä pintaa syvemmältä, etsien yhtymäkohtia historiasta.
Toimittaja: Tuula Rajavaara.
Äänisuunnittelu: Timo Hintikka
Musiikki: Jukka Herva
Lukijat: Marko Pulkkinen ja Päivi Leino
Kuva: Hans Weckman / Yle
Tuottaja Jenni Stammeier